Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är osannolikt att kommunerna klarar av att ta emot hundratusentals SFI-elever utan hjälp.”

Om all vuxenutbildning ska bedrivas av kommunerna går Sverige miste om alla innovativa utbildningsföretag som står för dagens och morgondagens lösningar när det gäller hur utbildningarna ska utvecklas. Det skriver Fredric Skälstad, chef för branschorganisationen Utbildningsföretagen.

SFI-undervisning. Drygt en av tre som läser svenska för invandrare, SFI, går idag en utbildning hos en annan anordnare än en kommun, skriver Fredric Skälstad, chef för branschorganisationen Utbildningsföretagen.Bild: Anders Malmberg
Sverige står inför en historisk integrationsuppgift. 2015 tog vårt land emot 163 000 asylsökande. OECD har aldrig tidigare uppmätt ett lika stort inflöde av flyktingar per capita till en medlemsstat.
Färre flyktingar når nu de svenska gränserna, men utan tvivel måste alla krafter samverka för att de som redan har kommit hit ska lära sig språket och komma i arbete.
Drygt en av tre som läser svenska för invandrare, SFI, går idag en utbildning hos en annan anordnare än en kommun. Det är osannolikt att kommunerna klarar av att ta emot hundratusentals SFI-elever utan hjälp. Jag blir därför bedrövad när Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet (Aktuella frågor 11/11) vill förbjuda privata utbildningsanordnare inom SFI. Det är innebörden av det stopp hon förordar för kommuners möjlighet att lägga ut vuxenutbildning och SFI på entreprenad.
Skulle Johanna Jaara Åstrands förslag bli verklighet finns det tre stora förlorare:
* Alla nyanlända invandrare som behöver lära sig svenska för att få in en fot i samhället. De går miste om utbildningar som håller hög kvalitet och når goda resultat.
* Kommuninvånarna vars skattepengar inte utnyttjas på bästa sätt. Utbildningsföretagen står för effektivitet och innovation på integrationsområdet. Med ett förbud mot privata anordnare försvinner den sunda konkurrensen som behövs inom alla samhällsområden.
* SFI-lärarna som inte kan välja någon annan arbetsgivare än kommunerna. Jobbhälsobarometern, som genomförs av Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex, visar att lärare i fristående alternativ är mer nöjda med sin arbetssituation än kommunalt anställda lärare.
Det finns en berättigad kritik mot hur många kommuner genomför sina upphandlingar. Ofta ser de för mycket till möjligheten att minska sina kostnader och lägger för lite vikt vid utbildningarnas kvalitet. Rädslan för att göra fel och få sin upphandling överprövad leder också till att en del kommuner inte vågar ställa krav på annat än lägsta pris.
Men det finns lysande undantag. Flera kommuner låter de studerande själva välja mellan fristående och kommunala aktörer som har tillräckligt god kvalitet genom att ge dem en auktorisation och utvärderar dem efter de resultat eleverna uppnår.
De tuffa kvalitetskraven tillsammans med ersättning efter resultat är en garant för att resurserna användas på rätt sätt. Genom att arbeta så driver kommunerna utvecklingen i en riktning mot ständiga förbättringar och ökad kvalitet. Lärarförbundet borde studera dessa framgångsexempel.
Sverige kan klara integrationsutmaningen. Men då krävs samarbete, fler utbildningsaktörer och mer innovation i utbildningssystemet. Att utmåla privata utbildningsaktörer som problemet är helt fel väg att gå.
Om all vuxenutbildning ska bedrivas av kommunerna går Sverige miste om alla innovativa utbildningsföretag som står för dagens och morgondagens lösningar när det gäller hur utbildningarna ska utvecklas.

Fredric Skälstad

Fredric Skälstad är chef för Utbildningsföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling, och som ingår i Almega.
Gå till toppen