Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Regeringen som svek Skåne.

Sveriges röst hade inte gjort någon skillnad, försvarar sig Ann Linde (S). Lätt att säga med facit i hand.Bild: Maja Suslin/TT
Något överraskande vann Amsterdam dragkampen om EU:s hett eftertraktade läkemedelsmyndighet EMA.
Från Danmark hörs arga ministerord om svenskt svek.
Stockholm slogs ut omedelbart, hade sannolikt aldrig någon egentlig chans att vinna. Köpenhamn gick däremot vidare till andra omgången vid omröstningen i Bryssel
Där tog det stopp. Och den danske utrikesministern Anders Samuelsen anklagar Sverige för att inte ha röstat på Köpenhamn:
"Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag."
Om Köpenhamn vunnit hade EMA istället hamnat i Ørestad. 27 minuter med tåg från Malmö Central. 39 minuter från Lund.
Det handlar inte bara om EMA:s 900, i stor utsträckning högkvalificerade, jobb. Det handlar om fler jobb, nya jobb, om ökad tillväxt tack vare förväntade framtida synergieffekter inte minst för Öresundsregionens många företag inom det som kallas life science – bioteknik-, läkemedels- och medicinteknikbranschen.
Ur ett skånskt perspektiv är det obegripligt att Sverige inte gjorde gemensam sak med Danmark från början.
I en intervju med nyhetsbyrån TT vill det ansvariga statsrådet Ann Linde (S) inte ens medge att en placering i Köpenhamn hade varit att föredra framför Amsterdam för Skånes del.
Den svenska regeringen avfärdar den danska kritiken, men vägrar att berätta hur Sverige röstade. Hänvisar till att omröstningen var hemlig. Regeringen anser sig inte ha någon redovisningsplikt.
Det är inget annat än maktens arrogans.
Detta handlar inte om dåliga danska förlorare. Det handlar om huruvida regeringen har svikit Malmö, svikit Lund, svikit hela Öresundsregionen.
Det handlar om att regeringen ska stå för hur den agerat inför sina egna medborgare och inför väljarna.
Gå till toppen