Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Robotstyrd handske från Lund hyllas i Danmark

Industridesignern Sofie Woge från Lund har fått mycket uppmärksamhet för handsken som ska hjälpa människor att få tillbaka sin greppfunktion. Nu har hon och hennes team på Tendo flyttat till ett av världens största robotkluster i Odense och fått stadens entreprenörspris.

Pontus Renmarker, Sofie Woge och Robin Gustafsson tog emot entreprenörspriset under evenemanget Robots Meet Capital 2017 i Odense förra veckan.Bild: Privat
Sydsvenskan har tidigare skrivit om 27-åriga Sofie Woges uppfinning.
Den startade som en handske för att träna finmotorik i rymden – en idé hon fick under ett besök på NASA i Texas under utbildningen. Sedan tog hon ner hjälpmedlet till jorden för att fungera för människor som förlorat sin handstyrka på grund av sjukdomar.
För ett år sedan satt hon på en inkubator på Ideon med sitt företag Tendo. I våras flyttade hon och delägarna Robin Gustafsson och Pontus Renmarker till Danmark för att bli en del av Odense Robotics Startup Hub, ett av världens tio största robotkluster.
Läs mer: "Ett hjälpmedel kan vara ett smycke"
– Vi har en första modell som använts för att verifiera den mekaniska lösningen och vi utvecklar en ny version av den just nu som är klar i början av våren. Den ska testas av en specifik användare som vi jobbar väldigt nära med. En "slutprototyp" ska vara klar till efter sommaren och vi ska testa den lite allt eftersom, berättar Sofie Woge.
Häromveckan tilldelades hon och hennes två medarbetare IværksætterOdense-Prisen, Odenses entreprenörspris på 25 000 kronor, under evenemanget Robots Meet Capital 2017 där över 130 investerare från hela världen lyssnade på Sofie Woges presentation.
– Det är superfantastiskt! Vi har varit i Odense i lite mer än ett halvår och verkligen kämpat och jobbat riktigt hårt, som man gör i ett startup. Att få en sådan utmärkelse och bekräftelse även här känns otroligt bra, säger Sofie Woge.
Läs mer: Två Lundabor utses till årets tekniker
Läs mer: Framtidens innovatörer prisbelönade
Gå till toppen