Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånetrafiken slutar med tryckta tidtabeller

Från och med 10 december slutar Skånetrafiken att trycka tidtabeller på papper. Den som vill ha en papperstabell får skriva ut en själv – eller be Skånetrafiken att göra det.

Skånetrafiken lanserade en ny app i mars.Bild: Lars Brundin
Tidigare har Skånetrafikens tidtabell funnit i tryckt format på deras kundcenter. Men snart är det slut med det.
– Det är för att vi har sett en minskad efterfrågan från våra kunder och också av besparingsskäl – det kostar mycket pengar att trycka upp, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.
Man gör det även utifrån ett miljöperspektiv. I år kommer ungefär sju ton tidtabeller att slängas, enligt Skånetrafiken.
– Det är ganska svårt att beräkna hur många tidtabeller som går åt. Vi trycker massa tidtabeller och så får man slänga en massa. Det känns inte så miljövänligt.
Jan Andersson, ordförande för PRO i Skåne, menar att det i samhället finns en tendens som gör det svårare för personer som inte är uppkopplade.
– Det är en sårbar grupp som i många fall är beroende av kollektivtrafiken.
– Och det är inte bara trafiken, utan också bankerna och liknande. Det är en grupp som håller på att bli efter i den digitala omvandlingen. Vi sysslar mycket med digital utbildning men det finns en grupp kvar som inte vill utan är vana vid det gamla systemet och de måste ha möjlighet att få den information som är nödvändig, säger han.
Hur tror ni att detta påverkar personer som inte har tillgång till tidtabellen digitalt?
– Det kommer säkert vara de som känner att det inte är bra, att det är lite jobbigt. Men vi kommer hjälpa de kunderna också. Kommer de in på vårt kundcenter eller ringer till vår kundtjänst som har öppet mellan 06-22 så kan man be om att få en hemskickad, säger Camilla Bunke.
Efterfrågan på tidtabeller i pappersformat har minskat, enligt henne.
– Nu kommer vi i första hand hänvisa till våra digitala kanaler, som reseplanerare i telefonen eller på vår hemsida, säger hon.
Tidtabellerna som är vid tågstationer och busshållplatser kommer fortsatt finnas kvar. Den 10 december kommer nuvarande tryckta tidtabell att sluta gälla. Den utskrivna tidtabellen blir i A4-format, till skillnad från tidigare fickformat.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen