Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen: ”Det rör sig troligen om en handgranat”

Inga personer skadades vid nattens explosion i ett flerfamiljshus på Södervärnsgatan, men det blev stora skador på två dörrar samt hissen i huset. Under tisdagsmorgonen var arbetet i full gång med att reparera hissen och städa undan på sjunde våningen. Polisen tror att det var en handgranat som detonerade.

Hissen är avspärrad och de två dörrarna som förstördes i explosionen har täckts för med träskivor.Bild: Hussein El-alawi
Utanför porten till flerfamiljshuset på Södervärnsgatan märks inte mycket av nattens explosion. Föräldrar kommer och lämnar sina barn på Ånglokets förskola som vanligt och ett par stycken som stannar till i samband med morgonlämningen har inte hört om explosionen.
Men uppe på sjunde våningen syns tydliga spår av den kraftiga explosionen. Där har det satts upp träskivor för de två dörrar som förstördes i explosionen, det ligger en del bråte på golvet och en trappa upp är lagningen av hissen som också förstördes i full gång.
– Vi håller på att säkra upp hissen just nu. Det är schaktdörren som gått sönder och vi har fått spärra av hissen, säger Jörgen Klementsson, förvaltare på Stena Fastigheter.
Splitterskador på väggarna efter explosionen.Bild: Hussein El-alawi
Ett par trappor ner i trapphuset berättar en granne att hon hörde en ordentlig smäll i går natt.
– Vi blev rädda och skrämda när vi hörde smällen, säger hon.
En anmälan har upprättats om allmänfarlig ödeläggelse, och enligt Daniel Jonasson, inre befäl vid polisen i Malmö, finns det ingen av polisen känd hotbild mot de boende på adressen.
Polisen är fortfarande inte säker på vilken typ av sprängladdning som ska ha detonerat.
– Vi har haft bombtekniker på plats och vissa spår är säkrade. Det rör sig troligen om en handgranat, men det är inte konstaterat än, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen.
Rör det sig om en handgranat är det den andra detonationen i Malmö för i år. Polisen har kunnat säkerställa femton bangerdetonationer, men misstänker flera. I detta fall tror man dock att det är en granat.
– Det rör sig troligen inte om någon kraftfull banger, då det inte finns spår som tyder på det.
Under tisdagsförmiddagen fanns fortfarande ingen misstänkt i ärendet. Polisen håller på att gå igenom materialet från övervakningskameror.
– Vi har även genomfört dörrknackning i huset, i upplysningssyfte, och vi har ingen misstänkt än, säger Nils Norling.
Granatdetonationer har i Malmö skett flera gånger vid fordon, och vid entréer och fasader till bostadshus. Det blir dock en helt annan kraft i trånga utrymmen som en trappuppgång.
– Skadorna blir direkt livshotande, även inre organ skadas. Framför allt lungor, säger Nils Norling.
Läs alla artiklar om: Explosionen på Södervärnsgatan i Malmö
Gå till toppen