Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska gallerier säljer mer utomlands

Svenska galleriers och konsthandlares försäljning ökar, framför allt i utlandet. Det visar en ny rapport som KRO låtit ta fram. Konsten skulle kunna bli nästa stora kulturexport, enligt verksamhetsledaren Eva Månsson.

Jean-Michel Basquiats konstverk "Crisis X" visades på konstmässan Art Basel i somras. Arkivbild.Bild: Georgios Kefalas
Trots att antalet gallerier och konsthandlare minskat har deras sammanlagda omsättning ökat. Under 2015 omsatte de 1,3 miljarder kronor, enligt den undersökning som Volante research gjort på uppdrag av Konstnärernas Riksorganisation (KRO).
Under 2015 skedde en ökning på hela 418 miljoner kronor som dock inte kan förklaras i detalj enbart utifrån statistiken.
Klart är dock att exportandelen av galleriernas och konsthandlarnas totala omsättning ökat, från 17 procent 2008 till 39 procent 2016.
– Det är väldigt positivt att deras omsättning ökat med 49 procent de senaste åtta åren och att även exportandelen ökat. Det är en positiv trend som är rolig. Intresset för konst är stort och det känns som att det växer, säger Eva Månsson som menar att en nationell exportstrategi skulle kunna göra konsten till nästa stora kulturexport.
Den mesta exporten går till Nordamerika och Europa där Schweiz är en stor köpare, vilket förmodligen förklaras av konstmässan Art Basel.
All inhemsk försäljning har dock inte ökat. Inköpen av offentlig konst har legat på samma nivå de senaste 30 åren. Kommuner, stat och landsting köper konst för 120 miljoner kronor årligen omräknat till 2015 års penningvärde.
Riktig sorglig är statistiken över landets konstföreningar vars inköp till medlemslotterier sedan 2008 minskat med 88,5 miljoner kronor i dagens penningvärde. Framför allt arbetsplatsernas konstföreningar har gått i graven: av 1 300 föreningar 1999 finns 356 föreningar kvar i dag.
Kammarrättens dom från 2007 om att företagens eventuella bidrag till de anställdas konstlotterier ska ses som skattepliktiga är inte enda orsaken.
– Ytterligare en förklaring kan vara att arbetslivet blivit så prestationsinriktat att det också blivit svårt att hålla igång en konstförening Eva Månsson som vill att momsen på konstinköp ska sänkas till 6 procent.
Fakta

Konstbranschen i siffror

Undersökningen är gjord av Volante research och baserad på statistik från SCB, Bildupphovsrätt samt Sveriges konstföreningar. Bakom undersökningen står Konstnärernas riksorganisation i samarbete med Bildupphovsrätt, Konsthantverkcentrum, Konstnärscentrum Öst, Svenska Galleriförbundet, Svenska Konstnärsförbundet och Sveriges Konstföreningar.

Svenska gallerier och konsthandlare omsatte 1,3 miljarder kronor år 2015, vilket är en ökning med 49 procent sedan 2008 i fasta priser. Om nivån ligger kvar på samma nivå under 2016 framgår dock inte i undersökningen.

Gå till toppen