Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Underskattar Pehrsson Malmö FF:s längtan efter en cuptitel?

På ett sätt är det lätt att förstå MFF-tränaren Magnus Pehrssons uttalande i Sydsvenskan om Svenska Cupens lottning, men på flera andra sätt är det svårare att förstå.

Anna Brohlin intervjuade Magnus Pehrsson och Anders Christiansen på scenen vid Fotbollsgalan.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Pehrsson berättade ju att han före lottningen sagt att han ville ha svårast möjliga lottning för att få tuffa matcher på försäsongen och konstaterade efteråt att utfallet blev just det.
Okej, nu ska en sak slås fast direkt. Malmö FF är högst rankat av alla lag och fick i sin grupp det sämsta av de rankade lagen (BP) och sedan ytterligare två som hade sämre placeringar (Dalkurd och Gefle). I grunden ska man aldrig säga att någon lottning är svår för svenska mästarna i det här läget, men riktigt så enkelt är det ju inte.
Dalkurd och BP är två lag som gick upp i allsvenskan och är i en starkt positiv trend. Gefle var Superettans näst bästa lag under hösten, efter en bedrövlig vår och går ju ändå in i 2018 med den positiva känslan.
I gruppspelet har MFF inte fått någon match där segern känns helt given (mot bottenlag i Superettan eller lag från än lägre serier). Tvärtom är det ju möjligt med poängtapp mot vilket som helst av de här lagen och eftersom bara ettan går vidare till kvartsfinal är inte marginalerna så stora.
Och det här är ju ändå kärnan, som Magnus Pehrsson valde att nämna efter vikten av bra matcher.
Malmö FF jagar titlar. Malmö FF:s supportrar kräver titlar.
En spelare som lagkaptenen Markus Rosenberg har vid flera tillfällen sagt till mig hur gärna han vill vinna cupen och stryka bort den där nesliga sviten utan cuptitlar sedan 1989.
Signalen Magnus Pehrsson skickar ut blir lite konstig i det läget.
Jag tror att Pehrsson möjligen underskattar kraften att även jaga cuptiteln bland MFF:s supportrar. Och såg att många reagerade på sociala medier över att han i första hand såg cuplottningen som "bra matcher".
Alla cupmatcher är - eftersom det rör sig om tävlingsmatcher - bra förberedelser oavsett motstånd.
Men de är ju något mer. De ska leda till kvarts-, semifinal och final.
De ska leda till en titel.
Det är nästan för kaxigt till och med i Malmö att säga att man vill ha bästa möjliga motstånd i alla matcher på vägen dit. Okej, MFF hade tack vare rankningssystemet fördelen att få sämst rankade laget BP som ändå spelade i Superettan, medan alla de andra grupperna innehåller två allsvenska lag från 2017. Den delen är tuffare för de andra, men de båda lagen som lottades in kunde varit betydligt lättare.
Ett exempel på en grupp av annan dignitet på pappret: AIK, Halmstad (nedflyttat från allsvenskan, Syrianska (nedflyttat från Superettan) och Oddevold (nia i division 1). Nog hade man tagit AIK:s resa alla dar i veckan i stället?
Dessutom var det ju så att Dalkurd redan låg inplanerat som den första träningsmatchen i vinter och det blev en snabb ändring där. Nu blir det i stället mer traditionellt motstånd i träningsmatchpremiären i form av danska Fremad Amager. Samma premiärmotståndare hade MFF 2016. Den gången blev det seger 1-0 efter mål av Agon Mehmeti.
Jag är tämligen övertygad att de flesta spelarna och säkert även många ledare hade sett en lottning där åtminstone ett lag varit svagare.
***
Något mingel från MFF-representationen på Fotbollsgalan får ni inte den här gången. Truppen var för liten.
Ni får nöja er med en bild på tre Malmöspelare som ska spela cupfotboll i vår. LB07:s Mia Persson, som var nominerad men inte fick priset som allsvenskans värdefullaste spelare, mellan Behrang Safari och Anders Christiansen. De enda spelarna som fanns med från MFF.
Bilden ser ju nästan ut som en tavla, eller vad tycker ni?
LB07:s Mia Persson, som var nominerad men inte fick priset som allsvenskans värdefullaste spelare, mellan Behrang Safari och Anders Christiansen.
Läs alla artiklar om: Cuplottningen, MFF
Gå till toppen