Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Barn har visst en plats i köket"

Hon hämtar ny energin i dojon, kallar sig själv en uppfinnare i köket och vill sprida sin glädje för mat till fler. "Barn har visst en plats i köket", säger förskolekocken Nela Pasalic.

Bild: Irina Bernebring Journiette
Ute i den lilla odlingslotten på gården på Vintrie förskola har det under hösten växt morötter i alla möjliga färger och nyligen planerade Nela Pasalic tillsammans med barnen en ananas.
– Men ingenting har hänt ännu, så vi får väl se hur det går med det, skrattar Nela.
– Jag blir så glad av att barnen vill vara delaktiga, och ju mer man gör desto mer vill de göra, fortsätter hon.
Hon började jobba som kock på Vintrie förskola 2009 och har sedan dess arbetat för att dela med sig av sin matglädje.
När jag befann mig på flykt så hade jag inte mycket, därför har jag en stor respekt för mat.
Nela Pasalic föddes i Bosnien-Hercegovina, i förre detta Jugoslavien, och flydde från kriget när hon var 12. Därefter flyttade familjen runt innan hon kom till Sverige för 15 år sedan.
– Jag hade ingen barndom. När jag kom till Sverige fick jag chansen att börja om på nytt, säger hon.
Den barndom som hon själv saknade vill hon ge alla barn hon träffar.
– När jag befann mig på flykt så hade jag inte mycket, därför har jag en stor respekt för mat, säger hon och berättar att hon vill laga mat som berör – ända in i hjärtat.
I en hylla utanför förskolans kök står en kokbok av Leif Mannerström. Innan Nela sökte sig till förskolan jobbade hon på flera restauranger och en tur med Mannerström. Men i de lyxiga köken kände hon sig aldrig riktigt hemma – istället lockade mindre, mer nära kök.
2015 drog hon igång projektet "Leka med maten" på Malmöfestivalen och året efter växte projektet ännu större. Då tog hon och kollegorna hjälp av dåvarande slottsträdgårdsmästaren John Taylor och såg till att barn från hela Malmö fick vara med och odla tomater i Slottsträdgården som sedan användes till festivalmaten. Inför nästa år har hon ännu större planer.
– De är fortfarande hemliga! Jag har så mycket fantasi och vill få med och kunna inspirera andra kockar, förskolechefer och olika pedagoger.
Vad vill du inspirera dem till?
– Att inse att barn kan laga mat. De kan hacka grönsaker och göra sin egen fruktsallad.
Själv inspireras hon av människor hon möter, språk och musik och upplevelser ute i barngrupperna.
– Allt det byggs ihop som en Rubiks kub i huvudet. Därifrån kan jag hämta idéer som jag sedan utvecklar tillsammans med mina kollegor.
– Jag hade aldrig kunnat göra det jag vill ensam. Som tur är finns det många människor som strävar efter samma saker som jag, säger hon.
Och för fantasin finns det inga gränser, framförallt inte när det kommer till mat.
– Jag ser på mig själv som en uppfinnare i köket. Ibland är det tufft men det går alltid att hitta nya vägar.
I köket blir en tråkig broccolisoppa en krokodilsoppa och morotssoppan har fått namn efter Snurresprätt. 91 procent av maten är ekologisk och ungefär hälften är vegetarisk.
– Små saker gör stora skillnader för barnen, säger Nela som när det är tufft fyller på med ny energi från ett kanske oväntat håll: karate.
– När jag går in i dojon får jag en energi som jag kan använda i alla andra sammanhang.
I december hoppas hon byta sitt blåa bälte till ett brunt och på sikt hägrar det svarta bältet.
– Jag gillar att kämpa, det ska inte vara för enkelt. Jag gillar utmaningar – de driver mig, säger hon.
Vad är bäst med ditt jobb?
– Allt! säger Nela Pasalic.
Gå till toppen