Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "En god och tillgänglig vård börjar och slutar med personalen."

Människors första kontakt med vården är mycket viktig. Därför anser vi att en medicinsk bedömning ska ges redan efter tre dagar. Det skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) som idag träffas för att diskutera läget inom Region Skånes sjukvård.

Vården ska finnas för den som väntar barn och personalen ska hinna med att ge en bra vård, skriver Annika Strandhäll och Henrik Fritzon, socialminister respektive regionstyrelsens ordförande i Skåne.Bild: Britt-Mari Olsson
I Sverige ska alla kunna lita på att de får bra vård när de behöver det, oavsett vem de är eller var de bor. För oss duger inget annat som ambition för landets hälso- och sjukvård. Därför gör regeringen nu de största satsningarna på hälso- och sjukvård i modern tid.
De satsningar som presenterades i statsbudgeten tidigare i höst innebär preliminärt 592 miljoner kronor för Region Skåne 2018.
I Skåne bygger regionledningen ut sjukvården, bland annat genom satsningar på vårdcentralerna och akutmottagningarna. Sammantaget rör det sig om cirka en halv miljard kronor i extrapengar.
Det är bakgrunden till den turné för en trygg och modern sjukvård där regeringen och regioner och landsting runt om i Sverige möts för en dialog om sjukvården.
Idag träffas vi för att diskutera läget inom Region Skånes sjukvård.
En god och tillgänglig vård börjar och slutar med personalen. Ska vi klara av den sjukvård vi strävar efter, hänger det på personalen. Att de anställda är tillräckligt många, har en god arbetsmiljö och får använda sig av sin fulla kompetens.
I det möte somvi har idag ska vi bland annat diskutera tre områden – personalens förutsättningar, vårdens tillgänglighet och förlossningsvården.
Personalen ska ha tillräckligt många kollegor och rätt kompetens. Därför satsar regeringen nu stort på personalfrågor, tre miljarder kronor under 2018. Till det kommer en satsning på utbildningsplatser för sjuksköterskor och utbyggd läkarutbildning.
Vi ska korta väntan på vård. Nationellt har tillgängligheten försämrats under de senaste åren, det måste vi vända. I Skåne har satsningarna på ökad tillgänglighet gett effekt, till exempel minskar operationsköerna.
Människors första kontakt med vården är mycket viktig. Därför ser vi ett behov av en skärpt vårdgaranti utifrån det förslag som utredningen God och nära vård (SOU 2017:53)har om att en medicinsk bedömning ska ges redan efter tre dagar.
Vården ska finnas för den som väntar barn och personalen ska hinna med att ge en bra vård. Regeringen skjuter därför till en extra miljard om året i fem år, för fler anställda, en bättre arbetsmiljö och bättre eftervård.
Det är regionerna och landstingen som levererar vård, men regeringens uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem att ge bästa möjliga vård. Det är genom investeringar vi löser vårdens problem och utvecklar den svenska modellen.

Annika Strandhäll

Henrik Fritzon

Annika Strandhäll (S) är socialminister.
Henrik Fritzon (S) är regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen