Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård strid väntas om ny kyrkohandbok

Svenska kyrkan kan stå inför sin tuffaste strid på länge när beslut ska tas om en ny kyrkohandbok. Kritiken mot förslaget har från flera håll varit förödande och det talas på flera håll om splittring av Svenska kyrkan. Frågan om Gud är en "han" fortsätter att spela en central roll.

Förslaget till ny kyrkohandbok har mötts av hård kritik från många håll. På bilden är det ärkebiskop Antje Jackelén som leder en gudstjänst. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Kyrkohandboken kan sägas sätta ramen och riktlinjerna för gudstjänsten när det gäller språk, liturgi, teologi och musik. Beslutet att 1986 års kyrkohandbok skulle revideras togs redan 2009, men vägen fram till i dag har varit, låt oss säga törnbeströdd. Det är i och för sig inte ovanligt att en radikal nyordning skapar spänningar i en så traditionsbunden organisation.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen