Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Afghanistan blir inte bättre av att dräneras på sina unga.

Ung i SverigeBild: Jonas Ekströmer/TT
Anne Henricson:
It-slarvet som onsdagens (22/11) ledare "Digitala hot är verkliga. Naiviteten är farlig" tar upp är symptomatisk av hur vårt samhälle förhåller sig till it och säkerhet. Tänker på det svaga försvaret mot utslagning av våra datoriserade system för vatten, el, tele och så vidare.
Hur många miljarder går det till försvaret i ett traditionellt krig med kanoner, flyg och ubåtar? Och hur skulle dessa kunna fungera om infrastrukturen först slås ut?
Birgitta Hernestam:
Det protesteras mot att de afghanska ensamkommande ungdomarna måste resa hem. Dessa unga starka män borde kunna arbeta i och utveckla sitt land. De har under några år i Sverige sett hur ett samhälle kan och bör fungera. Med dessa erfarenheter kan de göra nytta i hemlandet. Afghanistan blir inte bättre av att dräneras på sina unga och starka medborgare.
Vi kan läsa att läkare och ingenjörer kommer från Syrien och att vi behöver dessa. De borde behövas bättre i Syrien. Att vi utnyttjar deras kompetens är mer än själviskt. Målet med att kunna fly och få skydd en tid måste vara att kunna återvända till hemlandet när situationen förbättras. Vi kan producera våra egna läkare och ingenjörer och behöver inte utnyttja nyanlända. Det är en fördel om de kan validera sina utbildningar i Sverige för att senare ha en uppdaterad kunskap när de återvänder till hemlandet.
Nog måste det kännas mer tillfredsställande för unga människor att återvända till sina familjer och där göra nytta än att gå i Sverige utan arbete. Nu säger vän av ordning att de inte har några familjer. Detta stämmer inte. Familjerna är ofta stora med många syskon, föräldrar, farbröder och kusiner. Familjekänslan är stark och ingen är ensam vid hemkomsten.
Heidi Avellan:
Läkare och ingenjörer från Syrien kommer inte till Sverige för att deras insatser behövs här, utan på flykt undan det skoningslösa inbördeskrig som rasar i deras hemland. Men väl här behöver de integreras i sitt nya samhälle – och deras yrkeskunskap tas till vara. Det är därför deras utbildningar behöver valideras.
Att ifrågasätta unga afghaner som ska avvisas och uppger att de inte har anhöriga i sitt krigshärjade hemland är förbryllande. Rapporter från avvisade visar också att de saknar kontakter.
Per Strandell:
Apropå Heidi Avellans krönika (18/11): På 80-talet hade många tjejer följande citat uppsatt på sina väggar: "Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor." Jag vet inte graden av allvar bakom denna signal om vilken typ av killar som tjejer attraherades av. Trots den komiska framtoningen låg det förmodligen en del i det. Vi som var med på den tiden kände oss kluvna. Snäll var ju en fin egenskap som borde uppmuntras. Skulle alltså motsatsen till snäll – det vill säga elak och stygg – vara något som kvinnor tände på?
Men vi tog till oss orden. Vilken grabb ville inte kyssa en vacker flicka – och kanske mer? Men hur vara just "icke snäll"? Genom åren har tusentals killar och män prövat sig fram. Vi har flörtat, skrävlat, tafsat och smekt, ömsom gett artiga och ömsom sexistiska komplimanger, glott med kåta ögon. Allt för att få kyssa den där vackra flickan som bara tycks vilja pussa den där tuffe bufflige killen, den där lite "farlige" grabben, den där "machon" med skäggstubb, muskler och flint à la skinnskallen.
Gå till toppen