Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mångsidig jazzviolinist med en stark dubbeldebut

Terese Lien Evenstad, dubbel­debutant.Bild: Alice Petz

Terese Lien Evenstad Quartet

ALBUM. Woodland

En nästan nedskriven regel i skivbranschen är att artister ska pytsa ut en platta i taget. Inga självkrockar, tack.
Men om man vill etablera sig med ett pang? Då gör man som Terese Lien Evenstad.
Den svenska violinisten med norska rötter debuterar nu med ett dubbelt album­släpp. ”Woodland” är fyllt av hennes egna låtar; atmosfär­rik modern jazz, omväxlande lyrisk och tryck­pulserande, med melodier som har kapacitet att måla upp bilder i huvudet på lyssnaren.
Terese Lien Evenstad är naturligtvis klassiskt skolad och det skiner igenom lite överallt, tydligast i den virtuosa inledningen till ”The hills have eyes” som nästan kunde vara en solo­kadens ur någon Bach­partita.
Men musiken känns ändå enhetlig, skuren i ett stycke, och samspelet inom kvartetten är lyhört, med fokus på (sam)klang.
Den andra huvudsolisten, pianisten Anna Greta Sigurdardottir, är lite för förtjust i sekvenser, att flytta runt tonfigurer i olika lägen, men har en naturlig elegant stil och läcker tangent­touch.
En jazzviolinist blir förstås också lätt sugen på swingarvet från Stephane Grappelli och Franska hotkvintetten. Och gruppen Thou Shalt Swing, med Evenstad i, album­debuterar samtidigt.
Här roar de fyra sig skickligt med bland annat Django Reinhardts ”Micro”, Sonny Rollins ”Pent-up house” och ”I can't give you anything but love". Två mycket drivna sologitarrister matchar Evenstad. Snärt, fart och briljans.
FLER TIPS
Thou Shalt Swing: Thou shalt swing (album)
Saibambra: ...sånt som händer när vi lever... (album)
Almaz Yebio Twist 'n' Shout: Notebook (album)
Gå till toppen