Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer berättar om våldtäkt efter Finnkampen

Moa Hjelmer skriver på sitt Instagramkonto om övergreppet som hon utsattes för av en annan aktiv: ”När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel?”.

Moa Hjelmer berättar om ett övergrepp som hon utsattes för av en annan aktiv efter Finnkampen för sex år sedan. Arkivbild 2016.Bild: Emil Langvad/TT
Under onsdagen anslöt sig 2 290 kvinnor inom svensk idrott till metoo-rörelsen och skrev under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar.
Läs mer: Över 2 000 idrottskvinnor i metoo-upprop
Nu berättar den 27-åriga löparen Moa Hjelmer på sitt Instagramkonto att hon blev våldtagen efter Sveriges seger i Finnkampen 2011 av en annan aktiv. Efter segerfesten följde den äldre, gifta mannen henne till hotellet.
”Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”
Moa Hjelmer gjorde i slutet av årets säsong comeback efter att ha fött sitt andra barn. Hon har bland annat ett EM-guld på 400 meter från 2012.
Läs mer: Anja Pärson om #timeout: Det hetsades om att ta på mina bröst
Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Timeout”
Gå till toppen