Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Håkanson tror på Sverige i kaotiskt kval

Sverige går in i VM-kvalet i basket som underdog. Men när Europas bästa klubblag vägrar att släppa sina spelare jämnas oddsen ut. – Det inte är någon nackdel för oss, säger Spanienproffset Ludvig Håkanson inför premiären mot Ukraina.

Ludvig Håkanson ser fram emot VM-kvalpremiären mot Ukraina. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
När Sverige tog sig vidare från förkvalet hade Ludvig Håkanson problem med höften och foten och kunde inte vara med.
Lagom till huvudrundan i VM-kvalet är den 21-årige guarden från Estudiantes i spanska ligan tillbaka i basketlandslaget.
– Nu känner jag mig 100 procent igen. Jag missade försäsongen så jag hamnade lite efter men får spela mer och mer och känner mig i bra form nu, säger han inför fredagens kvalpremiär i Norrköping.
Det dominerande samtalsämnet i europeisk basket är att utbrytarorganisationen Euroleague, med kontinentens 16 bästa klubblag, med några få undantag vägrar att släppa sina spelare till VM-kvalet.
Konflikten drabbar Sverige, som har Jeffery Taylor i Real Madrid, men i ännu större omfattning gruppmotståndarna Lettland (som Sverige möter på söndag) och Turkiet.
Därmed ökar chanserna för Blågult att ta sig vidare till slutrundan, dit gruppens tre bästa lag går.
– Det är klart att de har sämre lag än de hade haft om alla hade varit med. Så är det ju. Å andra sidan hade vi kanske kunnat ha Jeffery med. Alla lag påverkas, vissa mer och andra mindre, säger Håkanson.
Debatten i Spanien är högljudd. Världstvåan har fem lag i Euroleague och dessutom sju spelare i NBA som inte kan vara med.
Håkansons lagkamrater Edgar Vicedo och Victor Arteaga hade inte varit aktuella för spel i ett "normalt" landslag men är med nu.
– Det är väldigt komplicerat. Jag hänger knappt med. Jag vet inte alls vad som händer men det är klart att det blir konstigt med ett lag som Spanien, där det kanske inte är någon från laget som kvalar som är med om de går till VM. För basketens skull är det inte alls bra, det som händer just nu, säger han.
Ett par av lagen i Euroleague, grekiska Panathinaikos och serbiska Röda stjärnan, har meddelat att de kommer att släppa sina spelare – åtminstone till matcher som inte krockar med dem i Euroleague.
– Det är det som är det värsta, att det är kaos. Det blir inte samma villkor för alla, säger Håkanson.
Sveriges första motståndare Ukraina mönstrar dock starkast möjliga lag med undantag för NBA-centern Alex Len i Phoenix.
– Ett väldigt, väldigt fysiskt lag. Många bra, stora spelare. De saknar väl egentligen inte någon från laget de hade i EM och då gjorde de det väldigt bra (föll mot slutsegraren Slovenien i åttondelsfinal). Det kommer att bli en väldigt tuff match men ska vi ha något i det här kvalet att göra måste vi vinna på hemmaplan.
Håkanson tror att Sverige kan skrälla och ta sig vidare till slutrundan.
– Det är tre väldigt tuffa lag i gruppen men jag tror absolut att vi kan klara det. Vi har spelat flera år tillsammans så det är bara att bygga vidare, säger 21-åringen.
Fakta

VM-kvalet

Grupp A: Spanien (världsrankning: 2), Slovenien (7), Montenegro (35), Vitryssland (56).

Grupp B: Turkiet (13), Lettland (18), Ukraina (19), Sverige (54).

Grupp C: Litauen (6), Polen (32), Ungern (41), Kosovo (96).

Grupp D: Kroatien (8), Italien (16), Nederländerna (46), Rumänien (61).

Grupp E: Frankrike (4), Ryssland (12), Belgien (31), Bosnien-Hercegovina (42).

Grupp F: Finland (21), Tjeckien (29), Island (47), Bulgarien (52).

Grupp G: Serbien (3), Tyskland (23), Georgien (28), Österrike (55).

Grupp H: Grekland (11), Israel (37), Storbritannien (39), Estland (49).

Kvalet avgörs med hemma- och bortamöten under tre landslagsfönster: den 23-27 november i år, 22-26 februari 2018 och 28 juni-2 juli 2018.

De tre bästa lagen i varje grupp går till slutkvalet, där tolv platser i VM i Kina 2019 står på spel. Slutkvalet avgörs i fyra grupper om sex lag (de inkvalade lagen från grupp A och B bildar grupp I, grupp C och D grupp J, och så vidare). Lagen tar med sig resultaten från inbördes möten i första rundan och möter de tre lagen från den andra gruppen hemma och borta. Tre lag per grupp går till VM.

Sveriges spelschema:

24 november 2017: Ukraina (hemma).

26 november: Lettland (borta).

23 februari 2018: Turkiet (h).

26 februari: Ukraina (b).

28 juni: Lettland (h).

1 juli: Turkiet (b).

Gå till toppen