Kultur

Kulturutskottet pressade teaterchefer att få slut på sexuella trakasserier

Handlingsplaner och policyer räcker inte. Efter #tystnadtagning pressar ledamöterna i riksdagens kulturskott cheferna för landets nationella teaterscener för att får att ett slut på sexuella trakasserier.

Olof Lavesson (M), ordförande i riksdagens kulturutskott. Arkivbild.Bild: Alexander Larsson Vierth/TT
Redan 2010, efter Sveriges Radios avslöjande om sexuella kränkningar av skådespelare, frågade riksdagens kulturutskott ut cheferna för de nationella teaterinstitutionerna. I dag var det dags igen. Birgitta Svendén från Kungliga Operan, Eirik Stubø från Dramaten och Magnus Aspegren från Riksteatern ställdes till svars av riksdagsledamöterna som ville veta vad som hänt sedan dess.
– För sju år sedan lovade alla bot och bättring och nya handlingsplaner, säger Olof Lavesson, (M), ordförande i kulturutskottet.
TT: Vad händer nu?
– De tre institutionerna befinner sig i ett ganska stort arbete för att komma fram till vilka förändringar de behöver vidta, de exakta bitarna får de klargöra för själv, det här var ändå ett slutet möte, men det fanns en väldigt tror insikt från alla tre institutionerna om att det man gjort hitintills inte har varit tillräckligt.
TT: Är du nöjd med det som görs nu?
– Jag är nöjd med att man inser allvaret, men vi avslutar inte detta nu. Man har sagt tidigare att man ska skärpa sig och ändå har vi inte sett någon förändring. Jag ser framför mig att vi följer upp detta framåt vårkanten. Det går inte att vi ses igen om sju år och att inget har hänt.
Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Me too”
Gå till toppen