Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös konstkvinnor intar Grand: ”Vill göra konsten tillgänglig”

Det populära Instagramkontot Konstkvinnor vill lyfta kvinnliga och ickebinära konstnärer – och skapa en mindre elitistisk konstscen. I helgen ställer de till med fest och utställning på Grand.

Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors står bakom Instagramkontot Konstkvinnor.Bild: Ebba Sigeback
Konstkvinnor har på ett drygt år fått över 5 000 följare på Instagram. Bakom kontot står Malmöbaserade Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors, som dessutom är kulturredaktörer på den nystartade nättidningen LoveStory.
– Vi har triggat varandra i vårt konstintresse: vi bor ihop och pratar mycket om konst hemma. Från början ville vi samla 100 kvinnliga och ickebinära konstnärer och skriva om dem – och eftersom att vi lever i en digital tidsålder så det slutade med ett Instagramkonto. Det blev stort rätt snabbt efter att serietecknarna Ester Eriksson och Liv Strömquist gav oss ”shout-outs”, säger Linnéa Franz.
Vad är målet med Konstkvinnor?
– I början handlade det framför allt om att vi båda två är väldigt konstintresserade. Vi ville hitta en dold konstkanon och uppmärksamma konstnärer som kanske inte får så mycket utrymme annars. Nu har det växt till något mycket större: vi vill göra konsten mindre elitistisk – enklare och mer tillgänglig.
Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors.Bild: Ebba Sigeback
Fredag den 24 november ställer Konstkvinnor till med sitt första evenemang: en kombinerad fest och utställning på Grand. I klubblokalen ställer nio Malmöbaserade konstnärer ut sina verk under kvällen.
– Vi frågade på Instagram om några konstnärer ville ställa ut i samband med festen och vår inkorg blev överfull direkt. Det kommer att bli konstutställning, barhäng och målarstation på Grands balkong där alla besökare får måla på en gemensam duk, säger Linnéa Franz.
Vad har ni på Konstkvinnor för planer framöver?
– Vi har lite planer på nya utställningar och att sätta ihop ett fanzine eller en bok. Men vi har båda andra jobb vid sidan av så det handlar mycket om att hitta tiden – men det kommer mer.
Ickebinär transperson: En person som identifierar sig mellan eller bortom den binära könsuppdelningen, kvinna och man. Personen kan till exempel identifiera sig som varken kvinna eller man, både kvinna och man eller inte känna någon könstillhörighet alls.

Här är konstnärerna som ställer ut på Konstkvinnors utställning:

Ester Eriksson
Svala Edgren
Rebecca Larsson
Vera Asptjärn
Julia Sahlin
Jåanna Andre
Isadora Israel
Niki Cervin
Monika Norrby
Gå till toppen