Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teslas jättebatteri klart för tester

Tesla vd Elon Musk när han presenterade planerna på vad han beskriver som världens största litiumbatteri.Bild: Ben Macmahon/AP/TT
Teslas jättebatteri har installerats i Australien och är redo för sluttester, skriver The Guardian.
Målet är att batteriet ska invigas nästa vecka, inför den australiska sommaren, då det ska ge reservström och öka energistabiliteten i delstaten South Australia.
– Världens största litiumbatteri kommer att vara en viktig del av vår energimix och sänder det tydligaste budskapet om att South Australia kommer att vara ledande i förnyelsebar energi med batterilagring, säger Jay Weatherill, delstatens premiärminister.
Teslas vd Elon Musk lovade på Twitter i mars att inom 100 dagar bygga en batterifarm i South Australia, som i perioder har haft problem med sin strömförsörjning.
Batteriet, som kopplas till en vindkraftspark, har en kapacitet på 100 megawatt, vilket motsvarar en sjättedel av effekten från all vindkraft som byggdes i Sverige förra året. Batteriet ska kunna förse 30 000 hushåll med el.
Gå till toppen