Lund

Polisen utreder rånvåg i Lund

På mindre än en vecka har det inträffat fem rån och ett rånförsök i Lund. I flera av fallen har gärningsmännen använt kniv eller andra tillhyggen. Nu utreder polisen om det finns ett samband mellan brotten.

fem rån och sett rånförsök på mindre n en vecka har fått Lundpolisen reagera. Nu undersöks om det finns samband mellan händelserna.Bild: Johan Nilsson/TT
Som Sydsvenskan redan rapporterat rånades två personer förra helgen. På fredagen drabbades en 15-årig pojke på St Laurentiigatan och under söndagen blev en man tvingad att lämna ifrån sig bankkort och kontokod som rånarna använde för att ta ut 15 000 kronor.
På torsdagen var det dags igen. Då rånades tre män vid tre olika tillfällen. Det första inträffade klockan 04 på morgonen på Ulrikedalsvägen, det andra vid 17-tiden på Tunavägen och klockan 20 hände det igen på Ulrikedalsvägen.
Enligt förundersökningsledare Karl Sandberg har samtliga rån utförs av mer än en person och det har använts knivar eller andra tillhyggen.
— Vi kartlägger nu samtliga rån för att se om det kan finnas ett samband. Det har skiljt sig åt en del i tillvägagångssätt mellan några av dem. Men gemensamt är att det uttalats hot och att det skett inom en kort tidsram, och några av dem inom samma område, säger Karl Sandberg.
Utöver de fem rånen, där offren blivit av med mobiltelefoner, plånböcker och andra tillhörigheter anmäldes även ett rånförsök i Tunaparken vid 19-tiden i tisdags. Men det ärendet är nedlagt eftersom den utsatte inte kunnat lämna tillräckliga uppgifter om händelsen till polisen.
— Vi har haft problem med rån tidigare men jämfört med omkringliggande städer är Lund normalt sett ganska förskonat, säger Karl Sandberg.
Läs alla artiklar om: Rånvågen i Lund
Gå till toppen