Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ugglor och möss: Cool naturmusikal för barn

"Ugglor och möss".Bild: BUFF

Ugglor och möss

BIO. BARNMUSIKAL. Nederländerna (Uilenbal), 2016. Regi: Simone van Dusseldorp. Barntillåten. Längd: 1.20.

Barn- och ungdomsfilmfestival (Buff) inleder sin gärning som biografdistributör med en feelgoodmusikal om en flicka, en mus och en uggla. Låter det inte så coolt? Det är det!
När Meral och hennes familj anländer till nya kvarter så tar hon sig an tillvaron med nyfikenhet och entusiasm. Utan blyghet närmar hon sig de andra barnen på gatan och i skolan. Men det är inte lätt – det ska visa sig att platsen hon har flyttat till inte är en där en nykomling välkomnas med öppna armar. I alla fall inte utan envishet och uthållighet. Men när Meral tvingas smuggla med sin nyfunna husmus på ett skolläger så har hon hittat den dörröppnare som behövs.
Huvudpersonerna: den glada och spralliga Meral, den udda och ensamme Vito, den nördige Jason och den populära Desi spelas med en överrumplande naturlighet, energi och glädje av de fyra barnskådespelarna. Det är som bekant inte ofta det faktiskt känns helt naturligt när folk brister ut i sång och dans på film – men det gör det här och det är omöjligt, även som vuxen, att värja sig mot glädjen och rytmen i sång- och dansscenerna.
Förutom en lektion i vänskap, tolerans och öppenhet så är filmen en genomgång av, och hyllning till, naturen och dess näringskedja. Något som musen Pip-pip får betala dyrt för när hen möter en uggla i skogen och slutar som en upphostad hårboll. Dessutom ingår en snabbkurs i hur man bör bete sig ute i skog och mark och vad som ska packas ner inför en spännande expedition.
Regissören Simone van Dusseldorp knep priset för bästa barnfilm på Buff med sin förra film "Livet enligt Nino" (2015). Den här kom inte hela vägen när den tävlade tidigare i år – men att hitta ut till ännu fler barn, via biografdistribution, är nog ett ännu bättre pris.
Gå till toppen