Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

40 procent av kvinnliga läkare utsatta

40 procent av alla kvinnliga läkare har blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt yrke, enligt en undersökning.

Hälften av de drabbade kvinnliga läkarna uppger att det varit en chef eller överordnad som legat bakom övergreppen eller trakasserierna. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Även om fenomenet inte är okänt sedan tidigare så är undersökningsresultatet definitivt oroväckande. Det illustrerar hur högt mörkertalet faktiskt är och hur utbredd problematiken är, trots att vi ofta betraktar Sverige som ett jämställt land, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till tidningen Framtidens karriär – läkare.
Av dem som drabbats har 54 procent blivit utsatta av en patient och 50 procent av en överordnad chef eller kollega.
"Jag AT, han överläkare. Påhoppad i hiss, med hand på bröst och påtvingad kyss med tungan i min mun. Jag värjde mig och sa till honom att sluta. Blev så chockad, vi hade enbart yrkesrelation. Han låtsades som inget hade hänt sedan", berättar en kvinnlig läkare.
– Tydliga hierarkier bland läkare och systemet med läkarstudenter, underläkare, AT-läkare, specialistläkare, överläkare med mera innebär att läkare är beroende av mer erfarna kollegor under många år, vilket dessvärre ger utrymme för den här typen av agerande, säger Susanne Bergenbrant Glas, läkare och styrelseledamot i Kvinnliga Läkares förening, till tidningen.
Fakta

Undersökningen

1353 slumpvist utvalda kvinnliga läkare har svarat på undersökningen, som genomfördes 22–24 november.

38 procent svarade att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, medan 2 procent uppgav att de utsatts för sexuella övergrepp.

Av de drabbade har 54 procent blivit utsatta av en patient. 50 procent svarar att de utsatts av en chef eller överordnad kollega/anställd. 39 procent av en annan kollega/anställd. 27 procent av en handledare i samband med utbildning och 10 procent av en anhörig till en patient.

Källa: Framtidens karriär – läkare

Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Me too”
Gå till toppen