Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Borgerliga partier i Skåne, vilken dörr håller ni på glänt?”

Är Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna i Skåne beredda att inleda ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet? Det undrar Fredrik Hanell och Anna-Maria Myszka-Gustafsson, ordförande respektive vice ordförande för Miljöpartiet i Skåne.

Dagens artikelförfattare kräver besked från Carl Johan Sonesson (M), Gilbert Tribo (L) och Birte Sandberg (C).Bild: Sandra Henningsson
Väljarna har rätt att veta vilka partier som vill styra med vem. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson svajar än hit än dit när han uttalar sig kring huruvida moderater runt om i landet själva får avgöra om de vill samarbeta med Sverigedemokraterna eller ej. Därför vill vi veta hur allianspartierna i Region Skåne ställer sig till det.
Är Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna i Skåne beredda att inleda ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet? Vi kräver tydliga svar på frågan om vem som håller dörren på glänt till vem.
Sverigedemokraterna är ett parti som växt fram ur främlingsfientliga krafter. I talarstolen, oavsett fråga, hittar Sverigedemokraterna jämt ett sätt att lägga all skuld på invandringen. I senaste budgetdebatten i Region Skåne hävdade de att nästan alla flyktingar söker asyl för ekonomisk vinning. Som om en lågkonjunktur är problemet i Syrien, Afghanistan och Eritrea.
Sverigedemokraterna är ett parti som säger nej till likarättssatsningar som ska stärka arbetsmiljön och mångfalden bland personalen i Region Skåne.
Sverigedemokraterna är ett parti som negligerar klimatförändringarna och vars riksdagsledamöter gör bort sig själva och Sverige på resor till Ryssland och Syrien.
Alliansen bildades 2004, men har aldrig lyckats nå egen majoritet i Region Skåne. Trots det stoltserar de med att de lagt fram gemensamma alliansbudgetar 14 år i sträck. Men att presentera budgetar som blir nerröstade är inget att vara så vidare stolt över.
Dagens politiska landskap fordrar en ökad samarbetsförmåga. Det kräver samarbete med andra partier. Frågan är bara med vilka.
Ulf Kristersson säger att han kommer att sätta stopp för en rödgrön regering även om de rödgröna får större stöd hos svenska folket än en alliansregering. Det betyder att Moderaterna på riksplanet förlitar sig på Sverigedemokraterna. I varje fråga där alliansen tycker annorlunda än de rödgröna kommer alliansen att behöva stöd från Sverigedemokraterna. Om Ulf Kristersson tror att Sverigedemokraternas röster kommer utan ett pris lurar han sig själv. Och det gäller även Moderaternas gruppledare i Region Skåne, Carl Johan Sonesson.
Men inte bara Moderaterna styr alliansens öde. Även Centerpartiet och Liberalerna måste vara tydliga med hur de ser på en allians som behöver aktivt stöd från Sverigedemokraterna i varje fråga.
Har Centerpartiet eller Liberalerna i Skåne dörren på glänt för ett borgerligt minoritetsstyre som blir beroende av Sverigedemokraterna? Om Centerpartiet eller Liberalerna säger nej till Sverigedemokraterna, är de då beredda att hålla dörren på glänt över blockgränsen?
Miljöpartiet är ett parti sprunget ur miljö-, jämställdhets- och fredsrörelsen. Miljöpartiet är raka motsatsen till Sverigedemokraterna och håller dörren låst för ett samarbete med dem. Däremot är vårt parti tydligt med att vi gärna ser blocköverskridande lösningar.
Miljöpartiet är en brobyggare som idag styr i 18 av Sveriges 21 regioner och landsting i olika konstellationer. Vi hade hoppats att Centerpartiet och Liberalerna i Region Skåne redan den innevarande mandatperioden var beredda att lämna den föråldrade blockpolitiken för att ta ansvar för Skåne. När det nu närmar sig val igen så är de regionala företrädarna för Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna skyldiga väljarna svar. Carl Johan Sonesson, Gilbert Tribo och Birte Sandberg, vilken dörr håller ni på glänt?

Fredrik Hanell

Anna-Maria Myszka-Gustafsson

Fredrik Hanell är distriktsordförande för Miljöpartiet i Skåne.
Anna-Maria Myszka-Gustafsson är vice ordförande för Miljöpartiet i Skåne.
Gå till toppen