Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sverige, du måste lära dig älska dem som sover med fötterna på kudden

På medeltiden (här i modern festivaltappning) sattes avvikarna i stupstocken. Nu mobbas de istället, skriver Ingvor Sabina Le John.Bild: Sanna Sjöswärd / SvD / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Kära Sverige, jag har läst din historia som också är min. Jag kommer ur en småländsk bondeklass med rötterna i gården Slott från 1500-talet. Mina förfäder var medlemmar i ditt medeltida samhälle, ett samhälle som i stort sett fanns kvar till ståndsriksdagen avskaffades 1864. Ditt folkliga förtryck var klanväldet genom sockenstämmorna, som ihop med kyrkan, bestämde enskilda individers öden ute i stugorna: de så kallade ”sexmännen” det vill säga sex stycken utvalda bönder, höll noga koll på folks leverne i bygderna och rapporterade in. Många av dina individer, kära Sverige, satt i stupstock och bespottades av andra. Du gifte bort dina döttrar mot deras vilja. Först från 1872 gällde ”ofrälse kvinna behövde ej längre giftomannens samtycke.” Du hade inte följt med i Centraleuropas förändring från 1400-talet och framåt, renässansen – med individens inträde på samhällsplanet – slog aldrig rot i dig med sina nya ideal. Du sov din trygga sömn här uppe i norr och lät allt vara såsom det alltid varit – under ytan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen