Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

De nya familjerna på Skanörs vångar bjöd in till välkomstfest

I helgen bjöd de nyanlända familjerna på boendet vid Skanörs vångar in grannar och volontärer till en välkomstfest.
– Det var många som kom och det var väldigt positivt efter de motsättningar som varit, säger Milou Moelard Nord från Rädda Barnen.

I helgen bjöd boende in grannar och volontärer till en välkomstfest på etableringsboendet vid Skanörs vångar.Bild: Privat
Alla överklaganden försenade etableringsboendet i Skanör ett halvår, men i början av oktober kunde de nya hyresgästerna flytta in. Sydsvenskan har tidigare berättat om hur ideella krafter ordnade en insamling för att kunna möblera boendet innan familjernas ankomst.
I helgen fick de boende tillfälle att träffa och tacka sina nya grannar. Totalt hade inbjudningarna gått ut till ett sjuttiotal hushåll på Skanörs vångar, volontärerna som engagerat sig i boendet och lärare på barnens skolor.
Brasa, glögg och gran. Femtio till sextio personer dök upp för att delta i välkomstfesten på Skanörs vångar.Bild: Privat
– Folk från området som dök upp sa att de aldrig varit emot de som skulle flytta hit, utan hur kommunen hanterade marken och bygget, säger Milou Moelard Nord från Rädda Barnen Vellinge-Näset, som hjälpte till att arrangera festen tillsammans med Röda Korsets projekt Medmänniskanu.
Läs mer: ”Sverige är kallt, men människorna är varma”
– Vi bjöd in flera kommunpolitiker, men ingen kom. Det är lite synd att de inte får se allt det positiva som kommer fram vid sådana här härliga möten.
Boendet består av tio enrummare och tio trerummare. Sammanlagt bor runt 60 personer som har anvisats till Vellinge där. Samtliga har uppehållstillstånd och merparten är barnfamiljer.
Hjärta Skanör. Flera av familjerna hade bakat tårtor. "Som helhet blev det väldigt lyckat", säger Milou Moelard Nord från Rädda Barnen.
Milou Moelard Nord uppskattar att 50–60 personer dök upp.
– Det blir enklare att mötas vid ett sådant här tillfälle. Lite informellt. Det är inte så lätt för grannarna heller, man vågar kanske inte bara gå in och knacka på hos någon som är ny i området. Men när man såg den härliga stämningen tänker man att vi svenskar kanske kan pusha oss själva och bjuda till lite mer.
Läs mer: Insamling till Skanörs nyanlända barnfamiljer fyllde alla förråd
Lördagens fest bjöd både på gran, glögg och ansiktsmålning.
– Och några av kvinnorna som bor där hade bakat fantastiska tårtor. De flesta barnen på boendet har redan börjat skolan och fått kompisar som dök upp. Som helhet blev det väldigt lyckat.
Festen blir också startskottet för andra ideella initiativ i Skanör. Framöver startar bland annat ett nytt språkkafé.
Läs mer: Grönt ljus för Sydskånes kanske mest överklagade flyktingboende – nu kan barnfamiljerna flytta in
– Vi kommer också att köra igång en kvinnogrupp med olika aktiviteter, och framöver kan det bli aktuellt med en cykelskola. Det har inte varit lönt att starta något förrän familjerna är på plats. Det ger sig med tiden – vi får lyssna och läsa av vad behoven är.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Läs alla artiklar om: Boende för nyanlända i Vellinge
Gå till toppen