Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Två nya idrottshallar planeras vid Arenan

Hallarna behövs för skolidrott och för gymnastik. Första hallen måste stå klar 2019.

Enligt förslaget ska två nya idrottshallar byggas bakom Arenan.Bild: Lunds kommun
I flera år har Lugi Gymnastik efterlyst bättre lokaler. I våras demonstrerade föreningen på Stortorget för att en ny multifunktionshall skulle byggas vid Arenan.
Nu är en sådan hall huvudalternativet i ett förslag som på måndagseftermiddagen presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott. Enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) var mottagandet positivt.
– I dag hade vi bara information, inga beslut fattades, men jag upplevde att det fanns stöd.
Oppositionsrådet Christer Wallin menar att förslaget med två hallar vid Arenan är i linje med de behov och önskemål som finns.
"Noterar med extra stor glädje att även gymnastiken i den lösningen äntligen får rättvisa förutsättningar med hoppgrop med mera", skriver han i sms till Sydsvenskan.
Det kommer snart att behövas nya idrottslokaler, bland annat för det planerade Hedda Andersson-gymnasiet som ska byggas på Svaneskolans tomt, säger Anders Almgren.
– Dessutom har vi ett tydligt beslut om satsning på lokaler för gymnastik och kampsport från början av mandatperioden.
Utredningen som politikerna fick ta del av föreslår i första hand att två nya idrottshallar byggs på gräsytan bakom den nuvarande Arenan, så att lokaler och omklädningsrum kan användas på ett effektivt sätt.
Läs också Lugi gymnastik manifesterar för en egen hall
En av de nya hallarna ska enligt förslaget byggas som en kombihall, som förutom skolidrott även kan användas för gymnastik.
Bollhuset behöver renoveras, men på vilket sätt behöver utredas ytterligare, framgår det av rapporten som Lundafastigheter har tagit fram i samarbete med representanter för flera förvaltningar.
Eftersom nya lokaler för skolidrott behövs senast 2019 ska frågan tas upp i kommunstyrelsen redan nästa vecka, säger Anders Almgren.
– Här har vi möjlighet att göra en fantastisk satsning och få en specialhall för gymnastiken som är stor i Lund. Det är även en jämställdhetsfråga. Vi har hallar för handboll, simning och ishockey, men gymnastik är också en stor sport som lockar många.
Hur mycket det skulle kosta att bygga de två nya idrottshallarna vid Arenan är ännu inte utrett.
Den nya idrottshallen i Dalby beräknas kosta 45 miljoner kronor och hallen i Veberöd 47 miljoner. Den ena av de tilltänkta hallarna vid Arenan kan enligt Anders Almgren tänkas hamna i samma prisklass, medan en kombihall troligen blir något dyrare.
Gå till toppen