Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Advokaten fruktade för klientens och sin egen säkerhet – nu döms en Malmöbo för olaga hot

I samband med en vårdnadstvist där Ulrika Rogland var målsägandebiträde blev hon själv hotad. Med fruktan för både sin egen och sin klients säkerhet larmade hon 112 – nu döms en man till fem månaders fängelse för olaga hot och olaga förföljelse.

Advokat Ulrika Rogland.Bild: Karl Melander
Advokaten Ulrika Rogland var målsägandebiträde åt en kvinna under en vårdnadstvist. I juli i år blev hon uppringd av den upprörda 28-åriga pappan som hotade henne med att säga ”nu är det krig” och att hon inte skulle gå till sitt kontor.
Efter samtalet ringde Ulrika Rogland 112.
– Det var för både min klients och min egen säkerhets skull, säger Ulrika Rogland.
Hon var rädd att han skulle skicka en brevbomb eller stå utanför kontoret och vänta på henne, eller att han på något sätt skulle hitta hennes klient som bor på skyddat boende med sin son. Mannen är tidigare dömd för flera allvarliga brott och har dömts för misshandel av sitt ex vid två tillfällen och han har även dömts för olaga hot.
Mannen säger i förhör att han har pratat med sitt ex advokat, Ulrika Rogland, men att han inte minns något för att han var påverkad av receptbelagda mediciner.
När han under polisförhör får frågan om de hot som han ska ha sagt i telefon säger han att han inte minns:
– Jag kanske har sagt något "fucked up" alltså jag vet inte. Jag säger inte att hon ljuger.
Beslutet om att hans ex fick vårdnaden om deras son ska ha varit orsaken till att han ringde Ulrika Rogland.
– Då tog jag en massa tabletter så det spårade ur. Jag är bara tacksam att jag inte gjorde något värre, säger 29-åringen i förhör.
Det är inte första gången som Ulrika Rogland larmar 112 efter att ha blivit utsatt för hot. I sin yrkesroll händer det att hon får motta hot och i detta fall utgjorde hotet en allvarlig fara för både henne själv och sin klient. I hennes samtal till 112 fick hon stå på sig för att få hjälp direkt.
– Jag tror tyvärr att polisen har så mycket att göra så om någon ringer och säger att man är hotad så är det kanske inget man drar igång direkt. Jag drev på och påtalade alla omständigheter, men det är få som blir utsatta och har den kunskapen som jag som advokat har. Det är helt galet att man ska behöva driva det så hårt. Det säger väl en del om situationen som råder just nu, säger Ulrika Rogland.
Trots att det förekommer hot mot henne i hennes arbete så är det inget som hon är rädd eller orolig för:
– När det händer får man agera och se till att man har den säkerhet som behövs. När man blir hotad i jobbet har man ett säkerhetstänk så man är säker på sin arbetsplats och bostad.
Vilken typ av säkerhetstänk?
– Om jag blir hotad tar jag det på allvar och ser till att vidta de åtgärder som behövs. Det kan vara larm eller polisanmälan beroende på situationen.
Mannen som hotade Ulrika Rogland döms även för olaga förföljelse mellan den 18 juli och den 26 juli. Han har då ha överträtt sitt kontaktförbud till sitt ex och skickat 22 e-postmeddelanden till kvinnan och även skickat flera meddelanden till kvinnans mamma.
Gå till toppen