Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cuba Café får inte längre vara nattklubb

Nattklubben Cuba Cafés tid är över. Den konkursdrabbade verksamheten i Folkets Park ska nu avvecklas då Malmö stad har bestämt sig för att det inte längre går att bedriva nattklubbsverksamhet i just den lokalen. Anledning: klagomål från grannar.

Cuba Café.Bild: Johan Pihlemark
På tisdagen kunde Dygnet Runt avslöja att restaurangen Mosaik sålts. Men det ser ut att bli den enda lyckade affären i krogkonkursen efter Fotios Malamas död.
Dygnet Runt har redan berättat att Greek Biraria-verksamheten har avvecklats då fastighetsägaren Vasakronan vill använda lokalen vid Södertull till något annat.
När det gäller nattklubben Storgatan 11 så har Ola Sellert inte hittat någon seriös spekulant, så därför kommer han att avveckla nattklubbsverksamheten där. I fallet med Cuba Café fanns det däremot flera intresserade, men det blir ändå en avveckling.
– Kommunen har inte varit intresserade av att hitta en lösning där det drivs vidare under samma koncept. De vill inte ha nattklubbsverksamhet där, utan vill hitta andra lösningar, säger Ola Sellert.
Caroline Lundholm som är enhetschef för Malmös besöksanläggningar och därmed även Folkets Park bekräftar Ola Sellerts besked.
– Vi vill ha ett folkliv i parken och vi vill att Cuba Café ska vara en nöjesplats, men Cuba Café har ett föreläggande från Miljöförvaltningen gällande begränsning i decibel. Det är knepigt att bedriva nattklubbsverksamhet om man inte kan spela musik sent på grund av att de närboende upplever det som stökigt. Så vi tror att det blir svårt med nattklubbsverksamhet under de förutsättningarna, säger Caroline Lundholm.
Striden mellan Cuba Café och grannarna har pågått en längre period. I somras beslutade Miljöförvaltningen om ett vite som Cuba Café måste betala om deras ljudnivå överstiger 85 decibel eller om de inte för en loggbok över ljudnivåerna. Beslutet har överklagats och nu har Länsstyrelsen satt decibelgränsen till 90 decibel.
Just nu pågår ett övergripande strategiarbete för Folkets Park där man ser över framtiden för hela parken.
– Vi vill gärna behålla känslan från det som Fottis byggt upp, men sen kanske man inte behöver spela musik så himla sent. Det kanske kan vara restaurangverksamhet eller något annat. Sen behöver vi fundera över hur det passar in i helheten, säger Caroline Lundholm.
Hon påpekar att det är många parter inblandade. Hade det enbart varit upp till Folkets Park själva så hade det varit enklare. Men nu är det Stadsfastigheter som äger huset och en annan förvaltning som ställer ljudkraven. Men något bra måste det hända i den delen av Folkets Park, säger hon.
– Det får ju heller inte bli en helt död plats kvällstid, för då skapar man en tom gata och då får det andra konsekvenser, säger Caroline Lundholm och har diskussionerna kring Norra Parkgatan i åtanke.
Cuba Café öppnade 2005 i det tidigare fjärilshuset vid Folkets Park-entrén mot Amiralsgatan.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen