Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Julmarknad på Stortorget och saffransmysterium på Flamman

Tidigare i år fick Sveamatea årets kulturpris i Svedala kommun.
Nu tackar kulturföreningen genom att bjuda in till gratis barn- och ungdomsteater i samband med Svedala julmarknad på söndag den 3 december.
Selma Josefsson och Alva Andersson spelar huvudrollerna Maja och Lasse i Sveamateas uppsättning av Saffransmysteriet. I bakgrunden ses Tea Tranberg och Emma Mattisson.Bild: Mats Amnell
Sydsvenskan besöker repetitionerna några dagar innan premiären. I det starka strålkastarljuset repeterar ungdomarna scener och dekorbyten.
Det är mycket som ska stämma. Förutom att kunna replikerna måste de medverkande röra sig rätt på scenen så att de syns och inte skymmer varandra.
Skiften av kulisser och dekorer måste också funka så att scenbytena sker snabbt och skådespelarna kan röra sig på scenen.
Och mitt i alltihop har man audition för en inlånad hund.
– Den behöver inte göra så mycket mer än att gå på scenen i koppel med en av skådespelarna. Men vi måste pröva i förväg hur den reagerar, säger Sara Körner.
Hon är den som regisserat uppsättningen av Saffransmysteriet som bygger på en av Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå.
Hunden visar sig vara lugn och lydig, vilket är lovande egenskaper för en fyrbent karriär inom teatern.
Det måste gå undan vid kulissbytena. Ida Anderstrid, Alva Andersson, Selma Josefsson och Felicia Lindvall snabbar på.Bild: Mats Amnell
– Femton ungdomar är med i föreställningen. Vi började repetera i augusti och har träffats en gång varje vecka sedan dess, säger Sara Körner.
Rollerna fördelas så långt som möjligt enligt de medverkandes önskemål. En annan princip är att den som haft en mindre roll i en tidigare produktion erbjuds en större i nästa.
Alva Andersson och Selma Josefsson är huvudrollsinnehavare och spelar de unga detektiverna Lasse och Maja.
Båda har hunnit vara med i Sveamateas verksamhet några år och fått smak för teater.
– Det är roligt att stå på scenen. Lite av en adrenalinkick. Och så är det kul att lära känna nya och roliga människor här på teatern, säger Selma Josefsson.
Alva Andersson gillar att kliva in i rollen som någon annan.
Selma Josefsson håller med:
– Det är en rolig utmaning att spela någon som inte är som jag är, säger hon.
Tidigare i år uppmärksammades Sveamatea med kommunens kulturpris för bland annat sin ungdomsverksamhet.
När Sara Körner kom med i Sveamatea för drygt tio år sedan var medlemsantalet lägre. Numera har man fyra barn- och ungdomsgrupper som arbetar med olika uppsättningar. I vår startas även en grupp med vuxna.
– Vi blev nominerade till kulturpriset för vår stora barn- och ungdomsverksamhet, vilket har lyft vår förening, säger Sara Körner.
Saffransmysteriet spelas fyra gånger – klockan 13, 14, 16 och 17 – på söndag den 3 december i kulturhuset Flamman i Svedala. Inträdet till de 109 platserna är fritt.
– Men det går inte att boka i förväg. Först till kvarn gäller, säger Sara Körner.
Fakta

Här är programmet julmarknaden på Stortorget

13.00 Hundparad med slagverk och tomten i släde

13.15 Svedala Blåsorkester spelar på Stortorget'

14.00 Per-Ola & Pontus underhåller och barnen klär granen

15.00 Tomtefar läser julsaga för barnen

15.45 Svedala manskör sjunger in julen

16.00 Julgranen tänds av kommunalrådet Linda Allansson Wester

16.15 Svedala manskör sjunger in julen

16.30 Dans kring granen

17.30 Kröning av Lucia

18.00 Julmarknaden avslutas

Regissören Sara Körner har ställt sig en bit bak bland bänkraderna för att få perspektiv när skådespelarna agerar på scenen.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen