Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisten Andreas Karlsson får 300 000 kronor av staten i ersättning för lidande

Nazisten Andreas Karlsson friades i hovrätten för en uppmärksammad händelse på Möllevången, då vänsteraktivister och nazister drabbade samman. Nu får han 300 000 kronor i skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad.

Andreas Karlsson under rättegången i Malmö tingsrätt.Bild: Björn Lindgren/TT
Natten mellan den 8 och 9 mars 2014 drabbade vänsteraktivister och nazister samman på Kristianstadsgatan efter att aktivisterna deltagit i en demonstration. Två av aktivisterna fick livshotande skador. Den välkända MFF-supportern och aktivisten Showan Shattak fick en del av skallbenet krossat och hölls nedsövd i över en vecka. En annan man fick sin högra lunga punkterad.
Drygt två år senare, under sommaren 2016, kom tingsrättens dom. Nazisten Andreas Karlsson dömdes då till tre års fängelse och en 31-årig kamrat till honom frikändes.
Domen överklagades och i hovrätten frikändes i sin tur Andreas Karlsson – knivhuggen han utdelade räknades istället som nödvärn. Han skyddade sig själv och en kamrat då de blev attackerade av aktivisterna, enligt hovrätten. 31-åringen dömdes däremot till fängelse i tre år för grov misshandel av Showan Shattak.
Showan Shattak under rättegången i Malmö tingsrätt.Bild: Hussein El-alawi
Andreas Karlsson lämnade Sverige för Ukraina kort efter att han knivhuggit vänsteraktivisten. Han anhölls i sin frånvaro och häktades senare i sin frånvaro i mars 2014, misstänkt för mordförsök. Han greps 24 november året därefter i Ukraina, fördes till Sverige och häktades. Han släpptes ur häktet den 10 oktober 2016 efter att ha varit frihetsberövad i drygt tio månader.
Andreas Karlsson har sedan dess ansökt om ersättning för lidande för den tid han suttit frihetsberövad. Justitiekanslern ger honom 300 000 kronor i ersättning.
Justitiekanslern resonerar kring eventuella skäl för att ge Andreas Karlsson mindre ersättning utifrån två omständigheter.
Om det hade varit så att Andreas Karlsson hade begärts häktad för att han lämnade landet skulle det kunna vara ett skäl för att inte ge honom ersättning. Men han begärdes häktad för att han inte skulle röja undan bevis eller försvåra utredningen. Därför hade han oavsett om han hade åkt till Ukraina eller inte begärts häktad, skriver Justitiekanslern.
Kring den andra omständigheten, som handlar om hur Andreas Karlsson agerat, resonerar Justitiekanslern så här:
I utredningen finns inte nog med stöd för att Andreas Karlsson tillsammans med de personer som var med honom ska ha sökt efter en konflikt med aktivisterna. Det enda som är bevisat, enligt Justitiekanslern, är att Andreas Karlsson och hans kamrater attackerades, att det uppstod tumult och att Andreas Karlsson använde en kniv i nödvärn. Andreas Karlsson har därför inte agerat på ett sånt sätt att han själv orsakat sitt frihetsberövande, menar Justitiekanslern.
Fakta

Ersättning för frihetsberövande

Om man har suttit anhållen eller häktad utan att bli dömd har man i regel rätt till ersättning från staten. Man kan få ersättning för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet samt utgifter.

Andreas Karlsson får ersättning för lidande, vilket bland annat innefattar känslor av oro, obehag och maktlöshet som ett frihetsberövande innebär. Praxis för ersättning är 30 000 kronor för den första månaden, 20 000 kronor fram till den sjätte månaden och sedan 15 000 kronor per månad.

Vissa omständigheter kan ge högre ersättning. Framför allt om misstankarna rör ett ”särskilt allvarligt brott”.

Källa: Justitiekanslerns hemsida.

Ersättningen blir 300 000 kronor, för lidande. Med tanke på att han varit misstänkt för allvarlig brottslighet får han ett högre belopp än vad som annars skulle betalats ut, skriver Justitiekanslern. Annars hade han fått ungefär 220 000 kronor.
Gå till toppen