Wimans blogg

Max Wiman: Satsningen på två sportchefer visar MFF:s offensivlusta

Ett spännande steg in i framtiden - så ser definitivt MFF:s inte så lilla omorganisation ut kring den sportsliga verksamheten.
Om ni undrar över sportchefernas spända miner, så är bilden på Daniel Andersson och Per Ågren tagen vid Champions League-mötet mellan MFF och Olympiakos 2014 på stadion, då MFF vann med 1-0.Bild: NILS JAKOBSSON
Två sportchefer - jag har länge tyckt att Daniel Anderssons är så pass tufft att det kan vara bra med assistans, men hade kanske inte räknat med just den här lösningen.
Men den låter klok. Och den är offensiv och förmodligen ledande i Sverige.
Per Ågren brinner för ungdomssidan, har gjort ett fantastiskt bra jobb med MFF i samhälletverksamheten som delvis spiller över på det nya jobbet.
Daniel Andersson kan nu på ett tydligare sätt leda så att MFF U19 och U17 blir förberedande för A-lagsspel genom att spela mer likartat. Vilket man i och för sig kan tycka att de borde gjort redan. Men nu får man en tydlig sportslig ledare med ansvar för de äldsta lagen och den ljusblå tråden bör bli hållbarare.
Dessutom tillsätts en tränare - Andreas Georgsson? - med ansvar för U21-laget och med brygga neråt U19.
Att ha en tydlig tråd genom föreningen hur man ska spela fotboll är naturligtvis viktigt vad gäller de äldre lagen. Det är också en signal att den tråden ska hålla oavsett vilken tränare man har - tränaren får anpassa sig/väljas utifrån detta. Och ja, det var ett tydligt besked på medlemsmötet att Magnus Pehrsson fortsätter om nu någon trodde något annat.
Omorganisationen var det handfast nya som presenterades inför en ovanligt liten skara medlemmar. Skulle tippa att det var 150 där och det brukar nog vara det dubbla. Notabelt är att Daniel Andersson inte fick en enda fråga från golvet, hur man nu ska tolka det.
Övriga besked har i de flesta fall Sydsvenskan berättat om tidigare.
Ordföranden Håkan Jeppsson bekräftade det han sa i en intervju med Sydsvenskan i samband med guldmatchen att årets förlust landar runt tio miljoner kronor och att den beror på att man räknat med att laget skulle gå vidare minst en omgång till i Europa. Förlusten mot Vardar gjorde också att han sänkte betyget från "Mycket väl godkänt" till "Väl godkänt".
Kring ekonomin berättade han också att MFF-styret funderar på om man ska amortera ner mer på lånen i stadion "innan Daniel Andersson handlar upp alla pengarna".
Han konstaterade också att MFF lär vinna sponsors-SM även i år, då marknadsavdelningen dragit in cirka 70 miljoner kronor.
VD Niclas Carlnén tog också upp planens kvalitet och medgav att den nog aldrig varit sämre än nu i höst och att jobbet är igång med den (plantäckningen var på kunde vi se via fönsterna under medlemsmötet. Men han betonade också som han sa i Sydsvenskan för några veckor sedan att han helst inte ser ett planbyte redan under nästa år. Han ser i framtiden högst troligt en hybridmatta på stadion, men vill först utvärdera den nya träningsytan. Europaspel under hösten 2018 i kombination med regnig sommar, skulle kunna tvinga fram ett byte under ett landslagsfönster i september.
Niclas Carlnén har också i Sydsvenskan bekräftat att förhandlingar pågår med flera intressenter om att köpa namnet på stadion, men fortsatt kan det dröja in på nya året. Kanske inte är klart till allsvenskan börjar ens (då får väl bygget heta Malmö nya stadion så länge).
Avtalet med hårt kritiserade SSP som sköter kioskverksamheten löper även nästa år. Carlnén berättade att man träffar totalt åtta intressenter i ett anbudsförfarande. En av dessa är SSP.
Kring avstängde Kingsley Sarfo kom några frågor och också ett kort inlägg från de styrande. Informationen var inte ny. Sarfo kan träffa Daniel Andersson någon gång då och då för avstämning, men får i övrigt inte träna på stadion. MFF avvaktar åklagarens beslut innan man har mer att säga i frågan.
Minns ni det stora arvet från supportern Gunnar Djupe? Snart sitter organisationen kring en stiftelse som ska förvalta kapitalet, varifrån MFF får dela ut stipendier varje år till framstående ungdomsspelare.
Per Ågren höll för övrigt en informativ genomgång för de närvarande medlemmarna av den breda verksamheten i MFF i samhället - men även den har Sydsvenskan berättat det mesta om i en podd med just Per Ågren.
Läs alla artiklar om: Fotboll: MFF 30 november
Gå till toppen