Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Bröllop, sjukhus och bostadsområden bombas."

Den svenska regeringen bör offentligt uttala sitt stöd för att EU inför ett vapenembargo mot Saudiarabien och på så vis sätter press på Frankrike, Storbritannien och de andra länder som exporterar till Saudiarabien och därmed till kriget i Jemen. Det skriver Bodil Valero (MP), EU-parlamentariker.

Ett par flickor i Jemens huvudstad Sanaa efter att deras hus bombats.Bild: Hani Mohammed
Kriget i Jemen går snart in på sitt tredje år. Sedan år 2015 har en koalition av länder ledd av Saudiarabien bombat Jemen för att återinsätta den tidigare presidenten och kämpa mot de shiitiska och Iranstödda houthirebellerna som övertagit styret i en statskupp.
Kriget handlar inte bara om Jemen utan är också en del av kampen mellan de regionala stormakterna, det sunnimuslimska Saudiarabien och det shiitiska Iran, ett krig som ser ut att trappas upp under den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman.
Dödsoffren i Jemen passerade 10 000 i början av detta år. Bröllop, sjukhus och bostadsområden bombas. Enligt FN är mer än 90 procent av offren civila.
Mer än 70 procent av landets befolkning, alltså 20 miljoner människor, är i akut behov av humanitär hjälp, enligt FN. Barn svälter när mat- och hjälpsändningarna hindras från att komma fram eftersom den av Saudiarabien ledda koalitionen hindrar fartyg med hjälpsändningar att komma in i hamnarna. Bristen på avloppssystem, hygien och mediciner har dessutom startat en koleraepidemi.
Trots svälten och att civilbefolkningen utsätts för bombattacker fortsätter EU-ländernas vapenleveranser till Saudiarabien. Storbritannien och andra EU-länder har aktivt stöttat Saudiarabiens militära kampanj mot Jemengenom export av olika typer av vapensystem, ammunition och övrigt krigsmateriel värt tiotals miljarder kronor.
Det mest effektiva sättet att stoppa vapenleveranserna vore att EU införde ett vapenembargo mot Saudiarabien som omfattade alla unionens medlemmar. Då stoppas alla pågående vapenleveranser omedelbart, inklusive följdleveranser, till exempel reservdelar.
Vid två tillfällen har EU-parlamentet uttryckt sitt stöd för ett embargo. Men beslutet ligger hos försvars- och utrikesministrarna i EU:s ministerråd och där krävs enhällighet.
Som föredragande för EU-parlamentets årliga betänkande om vapenexportkontroll har jag tagit initiativ till ett brev till EU:s höga utrikesrepresentant Federica Mogherini. I brevet, som undertecknats av ordförandena för fyra av parlamentets partigrupper, uppmanar vi Mogherini att lägga fram ett förslag om embargo till omröstning i ministerrådet. Svårast att få med på ett embargo lär bli Storbritannien och Frankrike.
Igår debatterade EU-parlamentet den humanitära situationen i Jemen och uttryckte återigen sitt stöd för ett embargo.Men utan stöd från EU:s försvars- och utrikesministrar lär inte Mogherini ta chansen att lägga fram ett förslag på embargo. Jag hoppas därför att den svenska regeringen med utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar chansen att gå i täten för att få till stånd ett embargogenom att offentligt uttala sitt stöd och på så vis sätter press på Frankrike, Storbritannien och de andra länder som fortfarande exporterar till Saudiarabien och därmed till kriget i Jemen.
Tillsammans kan vi visa att vi inte accepterar oansvarig vapenexport som bryter mot såväl EU:s gemensamma vapenexportregler som alla former av mänsklig anständighet.

Bodil Valero

Bodil Valero (MP) är EU-parlamentariker och ansvarig för EU-parlamentets kontroll av hur medlemsländerna följer de gemensamma reglerna för vapenexport.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen