Ölbloggen

Håkan Engström: En jul med chili?

Klosterbryggeriets nya julöl har kommit till Bullen.

Öl med chili är oftast som mörk choklad med chili: uppfriskande vid första bettet eller klunken, sedan bara eldigt. Chili har en tendens att ta död på smaklökarna.
När det undantagsvis funkar är det, säger mig min erfarenhet, en imperial stout som chilin använts till. Dessa kraftiga brygder, med tung maltkropp och ofta inslag av just mörk choklad, kan ibland härbärgera kryddan.
Ett sådant exempel finns sedan ett par dagar på Bullen/Två krögare i Malmö. Det rör sig om årets julöl från klosterbryggeriet Želiv i Tjeckien.
Förra året gjorde de en dubbelbock, i år alltså en imperial stout. Alkoholstyrkan är ungefär densamma, runt 7,5%.
Želivs öl är ofta lite överlastade och spretiga, så mina förväntningar var inte på topp. Men det här är lyckat! Chilin är ett pikant litet inslag, som utmanar maltsötman, men den är inte huvudsaken. Smaken i övrigt är rik, men inte spretig. Mycket kola. Lite choklad. Tydligt maltfokus.
Gå till toppen