Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya regler på gång för utlänningskontroller

Polisen föreslås få kroppsvisitera, fotografera och ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroll. Migrationsminister Heléne Fritzon siktar på att nya regler ska vara på plats nästa höst.

Regeringen vill att polisen ska få utökade möjligheter till att göra inre utlänningskontroller. Arkivbild.Bild: Anna Eriksson / TT
– Sammantaget är det förslag som vi välkomnar, säger Heléne Fritzon (S) om den så kallade återvändandeutredningens förslag för att göra polisens inre utlänningskontroller mer effektiva.
Enligt utredningen vistas i dag mellan 20 000 och 50 000 personer utan tillstånd i Sverige. Och antalet bedöms öka framöver.
Ett av skälen till att migrationsministern vill ha mer effektiva kontroller är att fler som får nej på sina asylansökningar ska lämna landet.
– Man ska helt enkelt inte kunna gömma sig om man har fått ett avslag, säger hon.
Ett annat skäl är att ge polisen bättre verktyg att förhindra terroristdåd eller annan grov brottslighet. Inte minst efter attacken i Stockholm i våras har säkerhetsaspekten ökat i tyngd.
Men Heléne Fritzon tror också att de inre utlänningskontrollerna kan vara ett viktigt redskap för att identifiera de ungdomar, ofta från Marocko, som är här utan tillstånd, ibland lever på gatan och far mycket illa. Om identiteten är känd är det lättare att sätta in rätt åtgärder, resonerar hon.
Hon är inte rädd att förslagen ska väcka samma debatt som efter det hårt kritiserade Reva-projektet 2013. Då utförde polisen id-kontroller i bland annat Stockholms tunnelbana i samband med biljettkontroll. Fritzon betonar att polisen måste ha ett skäl för att undersöka någons identitet.
– Man kan inte bara gå fram hur som helst till vem som helst, utan det ska finnas ett skäl och polisen måste kunna redovisa varför man undersöker identiteten, säger Fritzon.
Regeringen ska nu analysera utredningens förslag och Fritzon vill därför inte kommentera enskilda detaljer. Ambitionen är att ha nya regler på plats i oktober 2018.
Fakta

Inre utlänningskontroll

Inre utlänningskontroll innebär att polisen kontrollerar personers rätt att vistas i Sverige vid till exempel arbetsplatsinspektioner och fordons- och förarkontroller eller om det finns andra anledningar till kontroll.

Att kontrollera någon på basis av etnisk profilering är däremot förbjudet.

Gå till toppen