Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Över 10 000 läkare i nytt metoo-upprop

Svenska Dagbladet har tagit del av över 400 berättelser där många överläkare och manliga chefer pekas ut som förövare. Nu kräver facket att arbetsgivare agerar.

10 400 kvinnliga läkare har skrivit under ett metoo-upprop. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
10 400 kvinnliga läkare har undertecknat ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Historierna samlas under hashtaggen #utantystnadsplikt.
– Det här visar på nödvändigheten att arbetsgivare och lärosäten tar sitt ansvar, både när det gäller förebyggande insatser och när det gäller att ta tag i de fall som dyker upp, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till TT.
Trakasserierna och övergreppen inleds redan under läkarnas studietid och följer dem under arbetslivet, skriver SvD. Uppropet är det största hittills vilket inte avspeglas i antalet anmälningar om sexuella trakasserier inom vården.
– Vi ser ganska få anmälningar. Det tyder på ett stort mörkertal, säger Heidi Stensmyren efter att uppropet offentliggjorts.
Hon tror att tröskeln att anmäla är hög eftersom det ofta saknas vittnen till övergreppen. Dessutom är läkarna skolade i att sätta patienterna först, samtidigt som egna behov prioriteras lägre.
– Här kan man också tänka sig att andra ser läkaren som en stark individ som kanske inte behöver skydd i sitt arbete.
"Den 30 år äldre respekterade överläkaren tryckte sitt stånd mot mig i hissen på väg till en operation, log stort och sa: ”Jag ska lära dig att operera”, citerar tidningen ett vittnesmål.
”På en av middagarna smög sig en av de nya manliga läkarstudenterna upp bakom mig och tryckte hårt upp ett par fingrar mellan mina ben, rakt in i mitt underliv och skrattade. Jag reagerar instinktivt, blir arg och skäller ut honom, men får ingen respons av mina kursare. Jag kände mig smutsig, förnedrad och ensam", berättar en läkare från sin tid som student.
”I samband med en fest försökte en manlig kollega få av mig min klänning och ville att jag skulle gå i säng med honom. Mina tårar rann, men han sa "du får gå härifrån nu annars våldtar jag dig". Han började tafsa mig på brösten och jag sprang mot dörren. Han sa senare att han är "mån" om mig, att jag inte skulle få problem på jobbet. Jag vet inte om det var ett hot", skriver en annan läkare.
Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Me too”
Gå till toppen