Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan tar in ”Lilla Berlin” och ”Zelda” på seriesidan – två långkörare lämnar

De svenska serierna ”Lilla Berlin” och ”Zelda”, bägge med Malmökoppling, gör nu intåg på Sydsvenskans seriesida och samtidigt försvinner långkörarna ”Kalle & Hobbe” och ”Baby Blues” ut. Dessutom kommer de nya seriernas skapare att bli del av en ny utställning i Malmö.

Lina Neidestams "Zelda" och Ellen Ekmans "Lilla Berlin" blir nykomlingar på Sydsvenskans seriesida.
I november 2007 innehöll Sydsvenskans seriesida serierna ”Morrgan & Klös”, ”Blondie”, ”Baby Blues”, ”Nemi”, ”Ernie”, ”Laban” och ”Kalle & Hobbe”. Idag tio år senare är fortfarande fyra av dem kvar, men nu är förändringens tid här.
Den 7 december är sista dagen för ”Kalle & Hobbe” och ”Baby Blues” i Sydsvenskan. När man slår upp tidningen den 8 december så är de ersatta av serierna ”Lilla Berlin” och ”Zelda”.
– Vi vill få en bättre mix på seriesidan. Det har ju inte gjorts nya ”Kalle & Hobbe”-serier sedan 1995, så de har gått i repris inte bara en gång utan flera, säger Sydsvenskans printchef Benjamin Peetre.
Varför försvinner ”Baby Blues” då?
– Den har faktiskt försvunnit en gång tidigare, men kom tillbaka när vi jämkade samman Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads seriesidor. Det är ju faktiskt samma manusförfattare till ”Baby Blues” och ”Zits”, som också finns på seriesidan. Och ska man välja en av de två familjesituationsserierna så tycker jag att ”Zits” känns lite piggare, säger Benjamin Peetre.
Istället får nu Sydsvenskans seriesida en mer lokal prägel. Ellen Ekman som gör serien ”Lilla Berlin” och Lina Neidestam som ritar ”Zelda” är bägge utbildade på Malmö serieskola och började rita dessa serier i Malmö.
Lina Neidestam.Bild: Gabriel Liljevall
”Lilla Berlin” har en väldigt speciell koppling till Malmö och Sydsvenskan. 2011 blev Ellen Ekman uttagen som gästserietecknare i Sydsvenskan när hon fortfarande läste på Serieskolan. Då publicerades hennes serie ”Möllan Deluxe” i en vecka i Sydsvenskan och den handlade om ett gäng personer runt Möllevången. Det var den serien som sedan utvecklades till ”Lilla Berlin”.
– Både ”Lilla Berlin” och ”Zelda” har funnit i ett antal år och bägge gått i andra dagstidningar så de har visat att de håller i längden. Sen är det kul att ha fler svenska serietecknare på en seriesida som tidigare haft en anglosaxisk övervikt. Dessutom är ju de här närproducerade serier, säger Benjamin Peetre.
Samtidigt som ”Lilla Berlin” och ”Zelda” gör intåg i Sydsvenskan så öppnar även en utställning i Malmö där Ellen Ekman och Lina Neidestam ingår. Det är seriegalleriet Rum för serier på Friisgatan som den 7 december har vernissage för utställningen ”Pang pang patriarkatet” som tidigare visats i Stockholm. Nu kommer den att visas i Malmö under en vecka.
– Det är en utställning med tolv stycken kvinnliga nordiska seriestrippskapare. Flera av de svenska har gått på Serieskolan i Malmö, säger Lisa Scott som är eventprojektledare för Rum för serier.
I utställningen ingår Ellen Ekman, Lina Neidestam, Josefine Nilsson Åhrman, Melanie Sassarini och Johanna Larsson Pinedo som alla utbildats i Malmö, men även svenska Frida Malmgren och Maria Smedstad samt danska Maren Uthaug och norska Hanne Sigbjørnsen, Ida Larmo, Ida Neverdahl och Linn Irene Ingemundsen.
– Vi vill belysa dagens kvinnliga serieskapare. I dagstidningar idag är det mycket vanligare att man har manliga, ofta döda, serieskapare. Det är dags för en förändring där. Vi märker det mycket på Serieskolan där det är betydligt mycket fler kvinnliga serieskapare och de tar mer och mer plats i serievärlden, säger Lisa Scott.
Även om den här utställningen bara är uppe en vecka, så blir det snart mer Lina Neidestam i Malmö. I januari/februari väntar en större utställning med hennes verk på Rum för serier.
Vad tycker du om att ”Lilla Berlin” och ”Zelda” kommer in på Sydsvenskans seriesida?
– Det är ju fantastiskt att seriesidan blir mer uppdaterad. Vi har själva Sydsvenskan och jag läser ju serierna, men är väldigt glad att det blir mer skandinaviskt och mer jämställt. Jag är själv uppvuxen med ”Kalle & Hobbe” och det är en favorit, men det är dags för något nytt. Som kvinna kan jag relatera betydligt mycket mer till ”Lilla Berlin”, säger Lisa Scott.
Fakta

Serier i Sydsvenskan nästa år

Från och med den 8 december är serierna i Sydsvenskan: Zits, Nemi, Hälge, Laban, Zelda och Lilla Berlin.

Håll koll på Malmös serieliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen