Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Allt gick snett när våra kvarter fick nya p-regler

Parkeringsregler kan vara krångliga.Bild: Anders Malmberg
Efter de många skandaler som gatukontoret har haft kunde man tro antigen att det har blivit bättre eller åtminstone att den politiska översynen från tekniska nämnden var bättre – men så verkar det tyvärr inte vara.
I somras skulle plötsligt gatukontoret ta över efter Parkering Malmö som parkeringsmyndighet i Rörsjöstaden, vilket har fått stora konsekvenser för oss med boendeparkering. Vid bytet spenderade gatukontoret tusentals kronor på att byta parkeringsautomater och sätta upp nya skyltar.
De nya reglerna såg inte bra ut för oss med boendeparkering. Tidigare skulle man betala dygnet runt för parkering. Det blev nu enbart betalning 9-18 på veckodagar med gratis parkering i helgen.
På vår gata fanns tidigare två handikapparkeringsplatser som alltid var upptagna, men de blev nu borttagna. Så man ska inte längre bo i Rörsjöstaden om man är handikappad.
Man har inte längre lov att parkera bilen på ett ställe längre än en vecka, så om man ska på semester ska bilen uppenbarligen parkeras någon annanstans. En annan ny grej var att där var parkeringsförbud 3 timmar varje månad för städning. Hälften av parkeringsplatserna den 1:e och hälften den 2:e.
Tyvärr har det har blivit lika illa som man kunde frukta från början. Det har blivit mycket svårare som boende att få en parkeringsplats eftersom där nu är gratis parkering större delen av dygnet och på helgerna.
På helgerna har vi en del skåpbilar och utländskregistrerade bilar på parkeringsplatserna, samtidigt som det är svårt för oss som bor där att hitta en plats. Vi har fått mycket mer trafik eftersom bilar kör runt och söker efter en gratis parkeringsplats. På kvällen ser man en del felparkerade bilar – man räknar ju inte med kontroll under tider med gratis parkering.
Syftet med parkeringsförbud varje månad har helt klart inte varit renhållning. På den del av Stenbocksgatan där jag bor har vi inte haft städning en enda gång sedan gatukontoret tog över.
Här den 2:e kunde jag observera 6-8 parkeringsvakter skrattande gå runt och lappa bilar under tiden med parkeringsförbud men absolut ingen som städade. Borde man inte enbart lappa bilar om man faktiskt ska städa? Men hela syftet med detta verkar absolut inte ha något att göra med städning – utan att kunna dela ut så många parkeringsböter som möjligt.
Det har alltså lyckats för gatukontoret att:
Öka biltrafiken i Rörsjöstaden.
Spendera tusentals kronor på nya automater och skyltar.
Försämra förhållandena för både handikappade och boende.
Försämra renhållningen av parkeringsplatserna.
Detta kan inte vara syftet med gatukontorets verksamhet. Efter alla andra skandaler måste det nu vara dags att stänga gatukontoret och skapa en ny verksamhet. Man skulle kunna flytta personal från gatukontoret till skolor och förskolor där det verkligen behövs.
Tyvärr är det ett helt år till vi har kommunval och möjlighet att byta ut tekniska nämnden, som är de politiskt ansvariga för detta.

Ole Sørensen

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen