Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Ann Heberlein ger sig in i Lundapolitiken

Författaren och debattören Ann Heberlein satsar inte bara på rikspolitiken – hon vill även ta plats i Lunds kommunfullmäktige. Heberlein är en av kandidaterna i Moderaternas interna provval, som är ett led i att fastställa valsedeln till kommunfullmäktige.

Ann Heberlein är bekymrad över de senaste tidens brottslighet i Lunds centrum.Bild: Peter Frennesson
Ann Heberlein placerades på plats åtta på Moderaternas riksdagslista för valkretsen Skåne läns södra, vilket innebär att hennes enda chans att komma in i riksdagen är genom att få många kryss.
Var hon placeras på den lokala valsedeln till Lunds kommunfullmäktige avgörs bland annat av hur bra det går för henne i provvalet, som just dragit igång.
– Jag älskar Lund och vill gärna vara med och påverka Lunds framtid och hur Lund ska formas – se till Lundabornas väl och ve på olika sätt. Och det känns naturligt att också engagera sig politiskt i den kommun jag bor i, säger hon.
Vilka frågor är vill du driva?
– Det handlar om lag och ordning, såklart. Jag är bekymrad över att vi har haft en del oprovocerat våld i centrala Lund senaste månaderna. Det har varit misshandel, rån, våldtäkter. Där kan man fundera över övervakningskameror och så vidare.
– Jag är också väldigt intresserad av skolfrågor. Grundskolan är en förutsättning för framtiden på många sätt. Den måste vara likvärdig överallt. Jag har engagerat mig en del i de övergrepp som tyvärr har skett på minst en Lundaskola. Jag är förfärad över att det inte tycks finnas någon handlingsplan. Rent konkret skulle jag vilja arbeta för att alla skolor i Lunds kommun – och i hela riket – har tydliga handlingsplaner för hur man ska agera när en elev blir utsatt för sexuella eller fysiska övergrepp.
Heberlein vill gärna kombinera en plats i riksdagen med Lundapolitik.
– Jag tror att det är en bra kombination. Som riksdagsledamot är mitt största ansvar att representera valkretsen och de som bor här. För att ha bra koll på vad det är som intresserar och bekymrar mina väljare så bör jag ha kontakter in i Lund – och inte bara att jag pratar med folk när jag är och handlar, utan också att jag är delaktig i den kommunala politiken.
Moderaterna kommer att fastställa sin valsedel till kommunfullmäktigevalet 2018 i början av nästa år.
Bland de andra namnen som kandiderar kan nämnas Rasmus Törnblom, som var MUF:s ordförande 2014-2016, under flera år varit aktiv i Stockholmspolitiken och ganska nyligen flyttat till Lund.
Läs alla artiklar om: Ett år kvar till valet i Lund
Gå till toppen