Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Årets person i fondbranschen är skånsk

Fund Manager of the Year Awards hölls under torsdagskvällen i London. På scen tog Malmöbaserade Mia Söderberg emot priset som årets branschperson i Norden.

Mia Söderberg, ansvarig för fondutbudet på IKC Capitals fondtorg och depåtjänst IKC Access. Foto: IKC.
Mia Söderberg och hennes medarbetare vaskar fram guldkorn bland tusentals olika fonder från många hundra olika fondbolag, de utvärderar fonder. Hon är sedan drygt ett år tillbaka ansvarig för fondutbudet på IKC Capitals fondtorg och depåtjänst IKC Access. IKC vänder sig till både företag och privatpersoner och har sitt säte i Malmö samt kontor i Stockholm och Manila.
För Mia Söderberg är transparens avgörande, hon och hennes grupp redovisar själva öppet sin utvärderingsprocess och hon anser att fler bör agera på liknande sätt.
– Jag tycker branschen många gånger bör ställa högre krav. De fondbolag vi väljer att samarbeta med måste i detalj redogöra för hur förvaltningen går till, visa på hur de väljer ut sina innehav i fonden och hur de tänker och resonerar kring sin förvaltningsstrategi och investeringsprocess. Vi förvaltar inte bara våra kunders pengar, vi förvaltar deras förtroende, säger Mia Söderberg.
Att vara fondutvärderare innebär vanligtvis att verka i kulisserna, fondförvaltare syns betydligt mer.
– Jag står vanligtvis inte i rampljuset, men lockas av att det finns mycket att göra i mitt led i arbetet. Tyvärr väljer många med min roll de mest kända fonderna och dem som finns hemmavid. Det förekommer till och med att det är hur stor del av intäkten man själv får som mellanhand som styr valen. Jag är petig och går bortom upptrampade hjulspår och har varit först i Norden med att ta hem några fonder, säger Mia Söderberg.
Priset ”Personality of the year - Nordics” delas ut till en person ”vars arbete under det gångna året anses förtjäna särskild uppmärksamhet”. Investment Europe arrangerade galan med syfte att ”lyfta fram personer som utmärkt sig genom sin skicklighet, prestation och expertis”.
Gå till toppen