Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Valter Bornemark

Valter Bornemark, Limhamn, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är hustrun Gullan, fyra barn och 13 barnbarn.

Bild: Lasse Svensson
Kapellmästare Valter Bornemark föddes den 1 mars 1927 och tillbringade sina första levnadsår i den lilla orten Velinga (tidigare Velinge) i Västergötland. När han var 9 år dog båda hans föräldrar och han fick då flytta till sina farföräldrar i Borås.
Han gick i skola där, men hans håg stod inte till fortsatta studier till realexamen. Han startade i stället med sitt stora musikintresse en ungdomsorkester, som hade framgång i stadens musikliv. Redan när han var 18 år träffade han i Arvika Gullan från Härnösand, det ”sa klick” och de blev paret Bornemark för resten av livet.
Valter utbildade sig på Pianotekniska skolan i Stockholm, där han fick lära sig att stämma och även bygga pianon. I Stockholm fullgjorde han sedan sin militärtjänst på Kungl. Livregementet. Han blev signalist som passade honom väl, bland annat lärde han sig att morse-telegrafera.
År 1949 flyttade paret till Skåne där de senare byggde en egen villa på Sarvgränd i Limhamn. Familjen utökades med fyra barn, som alla var mycket musikaliska. Gullans och barnens röster hördes ofta i radio och TV och de blev förtjänstfullt mycket populära. Deras bostad blev i sanning en musikalisk högborg.
Musiken blev Valters stora livsintresse, men han var också mycket intresserad av flygning! Han spakade själv ett antal flygplan, varav ett var den välkända dubbeldäckaren Tiger Moth som man minns från 40-talet. Hans flygningar utgick från det lilla flygfältet i Eslöv.
Under åren 1958-1972 var han inne i sin ”operaperiod”, då han ur olika arkiv grävde fram gamla operor och operetter. Dessa arrangerade han musikaliskt för föreställningar i Pildammsparken i Malmö; en av operorna var Franz von Suppe’s ”Den sköna Galathea”, som blev en lyckad satsning.
Valter blev medlem i Västgöta Gille redan 1972, han var alltså trogen medlem i 45 år, vilket är en ovanligt lång period i Gillet. Han blev snart vald till det viktiga ämbetet Gillesmusiker, som han skötte med bravur.
Tidigt bildade han en trio med två andra Gillesbröder, som gav utsökta konserter vid olika sammankomster, bland annat i Malmö Rådhus och Museum. Vidare lade han ner ett omfattande arbete på att utforma arrangemang för instrumenten vid olika musikinslag inom Gillets ram.
Inför de två jubileerna 1980 respektive 1990 tonsatte han Festkantater som framfördes vid dessa tillfällen. Man talade berömmande om Bornemarks ”ståtliga kompositioner”. Valter var också aktiv och betydande medlem i den Dubbelkvartett inom Gillet som framträdde vid olika sammankomster. Vid Luciahögtiden framförde kören den stämningsfulla sången ”Integer vitae” efter parentation av under året bortgångna Bröder.
Falkenberg blev en plats som Gullan tidigt fäste sig starkt vid. Hon och Valter besökte ofta staden. De förvärvade där ett sommarviste alldels nere vid stranden och där kom de att tillbringa i stort sett fyra månader varje sommar. Där kunde de koppla av och njuta av sitt dagliga musicerande på piano och cello med Kattegatts vågbrus i bakgrunden.
Valter Bornemark var en mycket uppskattad Gillesbroder. Hans namn nämndes alltid med aktning. Han hade en finstämd framtoning och underfundig humor, han var ödmjuk och hade den där härliga glimten i ögat. Hans musikaliska insatser för Gillet har gjort mycket uppskattade och bestående avtryck i dess 127-åriga historia.
Kjell Ehrenstråhle
Lars Thyresson
Gå till toppen