Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Nya rundor i Malmös ölvärld

Barer kommer, barer går – några av de bästa består.

Bild: Britt-Mari Olsson
För ett halvår sedan publicerade vi en lista med Malmös bästa ölbarer, i mitt personliga urval. Det har hänt en del sedan dess, så jag har uppdaterat den.
Läs också Malmös bästa: ölbarer
För det första har Söder om Småland försvunnit. För det andra har det hänt saker på Södergatan 14, den stora lokalen med det lilla ölsortimentet.
Fortfarande serveras Pilsner Urquell från tank, men denna ypperliga pilsner har fått konkurrens – vilket gör den bra mycket mindre ypperlig. Konceptet kräver att det är lite flöde i kranarna. Vid mina två senaste besök har ölen smakat från sådär till undermålig. Vänner som besökt krogen bekräftar min upplevelse.
Vad som hänt? Åbro har fått in ett par av sina öl, däribland Åbro Original som är den som säljs under de generöst tilltagna After Work-timmarna. Ska man betala 50 kr för en starköl eller 72 för en Urquell? För många är svaret "starköl". Jag för min del skulle inte dricka en Åbro Original om den så var gratis, men jag är nog inte representativ.
TILLÄGG: Sedan jag skrev detta, igår, har vi nu nåtts av det väntade konkursbeskedet:
Läs också Malmökrogen Södergatan 14 söker ny ägare
Luften har gått ur också andra ölbarer, även sådana som jag inte tyckte platsade på listan i våras. Biraria på Södertull, som ingick i Fottis Malamas krogimperium, har avvecklats.
Läs också Konkursad Malmökrog säljs inte – så ser planerna ut för Södertull
På andra sidan Regementsgatan låg Autobahn, efterträdaren till Bierhaus. Där är det idag stängt.
Nya Tröls ser om sin verksamhet, och satsar mer – eventuellt uteslutande – på öl med folkölsstyrka. "Session beer", som det heter på nysvenska. Beslutet grundar sig på att krogen blev av med alkoholtillståndet, ett beslut av nöden alltså.
Sedan lite mer än en vecka serveras åter starkare öl, i enlighet med ett tillfälligt tillstånd, men oavsett vad Förvaltningsrätten beslutar är krögaren är inne på att kanske göra Nya Tröls till en utpräglad Session beer-bar. Och varför inte?
Läs mer:
Läs också Efter överfallet mot krogägaren – Nya Tröls kämpar för sitt alkoholtillstånd
Gå till toppen