Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryssland stoppade norska TV2 från VM-lottningen

Ryssland har nekat norska TV2 tillträde till fredagens VM-lottning, uppger kanalen. Bakgrunden uppges vara att värdnationen anser att kanalen spridit anti-rysk propaganda.
Fifa hävdar dock att detta inte stämmer - och såg under fredagen till att kanalen fick sin ackreditering.

Øystein Bogen, utsänd reporter för norska TV2 i Ryssland.Bild: Skärmdump från norska TV2
Norska TV2 har sändningsrättigheter till VM. Men när lottningen ska avgöras under fredagseftermiddagen får kanalens utsända inte vara med, står det att läsa på dess hemsida. Enligt TV2 finns kanalen på en riskmedielista som spridare av "falska nyheter".
Bakgrunden är enligt TV2 att Ryssland anklagat kanalen för att bedriva propaganda mot landet. Detta efter att kanalen rapporterat om ryska spioner på norsk mark.
Vid ackrediteringen till dagens VM-lottning ska Øystein Bogen, utsänd reporter för norska TV2, ha frågat om det var den ryska federala säkerhetstjänsten, FSB, som portat kanalen.
– Sannolikt, ska Fifa-personalen i ackrediteringen då ha svarat.
På norska TV2 ser man allvarligt på händelsen.
– Det är uppseendeväckande och beklagligt att vårt team nekast tillträde, säger kanalens nyhetsredaktör Karianne Solbrække till Bergens Tidende.
TV2 kan kontaktat både den ryska ambassaden och det ryska utrikesdepartementet.
– Vi hoppas att detta är ett missförstånd. Vi måste kunna förvänta oss att våra medarbetar ska kunna arbeta journalistiskt i ett VM vi har rättigheter till. Vi förväntar oss också att Fifa är tydliga med att pressfriheten gäller för alla, säger Karianne Solbrække.
Det danska fotbollförbundet, DBU, ställer dock upp för norska TV2. På Twitter lovar DBU att kanalen ska få en intervju med Danmarks förbundskapten, norrmannen Åge Hareide, efter VM-lottningen.
Skärmdump från DBU:s Twitter.
På fredagseftermiddagen såg dock Fifa till att den norska tv-teamet fick sin ackreditering - och menade att kanalen fått informationen om bakfoten.
– Det är fel. Det var lite tekniska problem som gjorde att de inte kunde lösa sin ackreditering i går men det är fixat och de har fått den i dag, säger Fifas presschef Hans Hultman till Fotbollskanalen.
– Nu vet inte jag exakt vad för problem i detta fallet men vi har haft ganska många gånger att folk inte fyllt i ackrediteringen på rätt sätt så att det stämmer överens med passet och blir det automatiskt avslag. Det kan vara det som har hänt i det här fallet. Nu har det fixats.
Gå till toppen