Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Hej, jag heter Agnet... eller kanske Frida?

Brewdog lanserar en ny DIPA för svenska marknaden.

Brewdog brygger hemma i Skottland, men har alltid agerat globalt och ibland med siktet inställt på nischade marknader i utlandet. Inte minst i Sverige går det bra.
Sedan början av decenniet har de till och från lanserat dubbel-ipa som tar fasta på lokala ingredienser och med kvinnonamn som matchar dem. För sex år sedan kom "Hello, My Name Is Ingrid", som med en vink till både Ingrid Bergman och de svenska skogarna hade jäst med hjortron. Nu kommer "Hello My Name Is Agnetha", en dubbel-ipa med lingon. På Systembolaget 8 december.
"Ingrid" var ganska lyckad, om än lite spretig. Men jag är kanske orättvis. I mitt sinne har jag kvar upplevelsen av den fantastiska lambic som det belgiska bryggeriet Cantillon bryggde med norrländska hjortron i mitten av 00-talet. De syrliga hjortronen och den syrliga brygden drog åt samma håll, men berikade varandra och gav ett kuriöst men nyanserat öl.
Brewdogs öl är väldigt annorlunda mot Cantillons. Här är grunden en dubbel-ipa, raka motsatsen till lambic: ganska maltiga öl, med massor av humle som drar åt tropisk frukt. Det är en ordentlig kompott av olika smaker bara det. När sedan de syrliga bären ska göra sig bemärkta blir det svårt att få smakerna att inordna sig och hitta en linje.
Foto: Staffan Johannesson.
Istället avlöser smakerna varandra. Det tallbarriga från humlen dominerar i doften. I munnen blir det bitter-syrligt, när grapekärnor och lingon möts. Avrundningen är huvudsakligen besk, på traditionellt ipa-vis, men med en underliggande syrlighet som stångas med ipan.
Det är besk-sött-syrligt; lite av varje, men inte tillräckligt av något. Men med detta sagt: här finns inga felsmaker, inte alls, det bara spretar lite för mycket. En kuriös dryck! Igen.
Men hur är det nu med namnet? Ifall skottarna verkligen ville boosta vår självkänsla hade de inte tagit ett namn från Abba, som vi ju redan vet är ett internationellt namn på nivå med Ikea eller åtminstone Björn Borg, utan de hade kallat ölet "Hello, My Name Is Monica Z". Ja, ni vet: hon som brukade kallas "ett lingonris som satts i cocktail-glas".
På scen 1976, i "Svea Hund". Hund som hund?Bild: Kenneth Thorén
Fast nu är det som det är. Abba it is.
Men vilken Abba-låt? Självklart: "Me and I". Smaken var ju minst tudelad. We're a funny combination, me and I, sjunger de som om låten alltid handlat om Brewdogs öl. Eller, min favoritrad: Yes, I am to myself what Jekyll must have been to Hyde. En lovsång till schizofreni!
Att det sedan inte alls är Agnetha som är solisten, utan Frida, är på något vis talande det också.
Gå till toppen