Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Julius Hanssons gård föreslås få rivas

Julius Hanssons brandskadade gård i Löddeköpinge föreslås få rivningslov. Efter branden sa kommunalrådet Pia Almström (M) att rivningslov inte kommer att ges, men nu backar kommunen – byggnaden anses allt för skadad för att räddas.

På nästa veckas miljö- och byggnadsnämndsmöte beslutas om framtiden för Julius Hanssons gård. Förslaget är rivning.
– Tyvärr är det så att byggnaden är så pass förstörd att den inte går att bygga upp igen, säger Pia Almström (M).
Julius Hanssons gård i Löddeköpinge har gett namn till Tolvåkersskolan och var en välkänd kulturbyggnad på orten. Den 6 juli i år brann den.Bild: Bengt Arvidson
Den anrika gården är en välkänd byggnad i Löddeköpinge, många har minnen härifrån då den varit bland annat fritidsgård, öppen förskola och kommunal musikskola. Huset byggdes 1921 och har bland annat gett namn åt Tolvåkersskolan.
Ägaren Mjöbäcksvillan, som bygger 56 lägenheter i fyra nya bostadshus på tomten, ansökte efter branden om rivningslov. De menar att byggnaden är i så dåligt skick att en återuppbyggnad är omöjlig. Nu ser de alltså ut att få sin vilja igenom trots att politikerna i Kävlinge först sa nej. Anledningen är bland annat brandskadeutredningen som beskriver att ytterväggarna är i så pass dåligt skick att de inte kan repareras.
Hur en eventuell ny byggnad på platsen kommer att se ut är ännu oklart. Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Tomas Lövskog (M) säger att byggrätten medger ett hus i den storlek som finns nu. När, eller om, en ansökan om att få bygga ett nytt hus kommer in får de diskutera utseendet. Tomas Lövskog vill i dag inte säga att de kommer att kräva en återbyggnad av ett likadant hus, men det står i förslaget att "återuppbyggnad ska göras i samråd med nämnden".
Läs mer: Julius Hanssons villa ska bevaras – kommunledningen vill att den byggs upp igen
– Det är inte helt glasklart vad vi kan kräva, det här är ett av de klurigaste ärendena jag haft. Vår tanke är att en eventuell ny byggnad ska se ut som det gamla huset, men kanske bör man vända entrén åt andra hållet och flytta huset lite för att det ligger tajt med det nybyggda, säger Tomas Lövskog (M).
Läs mer: Julius Hanssons gård gav namn åt Tolvåkersskolan – nu är hans hus totalförstört
Gå till toppen