Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Samma p-regler ska gälla även i Rörsjöstaden

Tekniska nämnden beslöt att gatukontoret skulle ta över parkeringen i Rörsjöstaden, skriver gatudirektör Thomas Lundquist.Bild: PATRICK SÖRQUIST
Svar till Ole Sørensen, Sydsvenskan 1 december.
Läs mer: Allt gick snett när våra kvarter fick nya p-regler
Den tidigare uppdelningen av parkering och övervakning i Rörsjöstaden mellan gatukontoret och kommunala bolaget Parkering Malmö orsakade flera klagomål från Malmöborna. De flesta såg ingen skillnad på de olika parkeringarna och hade därmed svårt att förstå olikheter i reglering, lagstiftning och övervakning.
För att ge en god service med endast en kommunal huvudman med ansvar för all parkering och övervakning inom området, beslutade tekniska nämnden att gatukontoret skulle ta över hela ansvaret.
Att parkeringsautomaterna byttes då har inget med detta beslut att göra. P-automaterna var så gamla att de inte kunde byggas om till att ta emot kortbetalning.
Tekniska nämnden beslöt också att införa boendeparkering i hela Rörsjöstaden. Samma regler och villkor som för alla andra boendeparkeringsområden ska givetvis gälla även här.
Ett hundratal nya p-platser och fler uppställningsmöjligheter skapades också inom området, för att förbättra för boende och besökare.
Parkering för rörelsehindrade skapas inte generellt, utan efter behov. Gatukontoret har inte fått in uppgifter om att det finns ett behov av parkering för rörelsehindrade i detta område, men om behovet skulle uppstå finns möjlighet att återskapa platser där de behövs.
Söktrafiken, det vill säga bilar som söker p-plats inom området, kan ha ökat eftersom avgiften inom området har ändrats från dygnet runt till dagtid, enligt principerna för boendeparkering. Dock innebär boendeparkering att p-platserna lättare kan nyttjas av de som verkligen behöver platserna i området – de boende. Men det måste fortfarande finnas möjlighet för besökare att parkera på allmän plats.
Miljöparkering innebär parkeringsförbud under ett par timmar en gång i månaden. Detta finns framför allt för att klara renhållning och snöröjning, men också för att få bättre kontroll på feluppställda fordon.
Maskinerna kommer dock inte åt att städa när bilar står kvar. Därför är det nödvändigt att alla flyttar sina bilar de timmar som är avsatta för städning. Städmaskinerna körs i en slinga genom olika områden och om bilar är parkerade när det är dags för just den gatan, så måste städningen vänta till kommande månad.
När det gäller skrattande parkeringsvakter vet vi alla att ett leende smittar. Yrket som parkeringsvakt är ett utsatt yrke. Om Malmös parkeringsvakter utför sitt arbete med ett leende på läpparna bidrar det inte bara till att deras arbetsmiljö blir bättre. Det medverkar också till ett positivt bemötande av Malmöbor och övriga trafikanter, vilket är ett härligt inslag i vår vardag.

Thomas Lundquist

Gatudirektör
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen