Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju personer om sina finländska favoriter från sitt område

Vi har bett ett antal personer med finländsk anknytning att välja var sin favorit från var sitt område - från poesi till politik.

Herman Lindqvist.Bild: Claudio Bresciani / TT
Herman Lindqvist, författare aktuell med en Mannerheimbiografi.
En historisk gestalt?
– Ingen har som Gustaf Mannerheim ingripit i republiken Finlands historia under dess ödesstunder och hans ingripanden har gjort att vi nu har ett fritt och självständigt hundraårigt Finland att fira.
Heidi Avellan.Bild: Peter Frennesson
Heidi Avellan, politisk chefredaktör HD–Sydsvenskan.
En roman?
– Katja Kettus "Barnmorskan". Den finska barnmorskan Skelöga förälskar sig i SS-officeren Johann under det inte så kända Lapplandskriget och berättelsen vindlar sig från ett tyskt fångläger till en holme i Ishavet, förbi födelse och död och köld och svält och blandar lukt och kropp med nästan magisk realism. Janina Orlov har översatt med absolut gehör för Katja Kettus egensinniga finska.
Bengt Lindroth, journalist och författare. Har varit Sveriges Radios korrespondent i Finland.
En politiker?
– En politiker- Mauno Koivisto. Som människa symboliserade han finländarnas erfarenheter av krig, återuppbyggnad och social omvandling. Som politiker ledde han klokt och säkert landets övergång från auktoritärt presidentstyre till parlamentarisk demokrati av nordiskt snitt.
Niina Hyrsky.
Niina Hyrsky, press- och kulturråd på Finlands ambassad i Stockholm.
En kulturinstitution?
– Den finska kutymen att hänga av sig kläder och titlar och bada bastu tillsammans. Bastukulturen är dock ingen mossig institution, det händer en hel del spännande på badfronten. Till exempel har nyligen två intressanta bastu-spa-anläggningar öppnat i Helsingfors, Allas Sea Pool och Löyly. Byggnaderna är arkitektoniskt fascinerande och blir det hett på laven kan man ta sig ett dopp direkt i havet, även mitt i vintern.
Mats Kolmisoppi.
Mats Kolmisoppi, författare.
En bok?
– Pentti Saarikoski, "Thiarnia I-III". Från sitt dansgolv på Tjörns berg blickade poeten ut över historien och vardagen. En diktsamling att leva med och återkomma till, nu i nyöversättning av Oscar Rossi.
Anna Takanen, scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.Bild: Claudio Bresciani/TT
Anna Takanen, Teater- och scenkonstchef, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.
En teaterföreställning?
– När Väino Linnas nationalepos ”Okänd soldat” 2008 sattes upp på den finländska nationalscenen Kansallisteatteri i Helsingfors, så svindlade det och det svindlar än när jag tänker på hur djärvt regissören och dramatikern Kristian Smeds använde den stora scenen och filmduken. Han fick fram att krig är utplåning, krig är helvete, krig är galenskap. Krig lämnar oss aldrig i fred.
Zac OÝeah (Sakari Nuottimäki), författare.
Zac O'Yeah (Sakari Nuottimäki), författare.
En låt?
– För mig som växte upp på 1980-talet var det mest betydelsefulla som hände när "Peltirumpu" kom ut som en singel. Den släpptes av ett band som hette Sielun Veljet som redan då var något av ikoner hemma i Finland, men det var första gången som musiker i Sverige började prata om finsk rock som något man måste lyssna noga på. Innan dess var ju finska musiker tvungna att låtsas vara brittiska eller amerikanska för att bli hörda i Sverige.
Gå till toppen