Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Finnar ska inte känna skuld, de ska känna ett ansvar”

Hassan Blasims "Irakisk Kristus" (Albert Bonniers förlag) utkom på svenska 2015.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Du har bott i Finland i tretton av de 100 åren. Hur känns jubileet?
– Det är ett stort år för det finska samhället. Finland är ett land som har gått igenom mycket och som har utvecklats till att bli en fri och relativt jämlikt nation. Det finns mycket att lära här om hur man bygger ett samhälle, hur man bygger upp tillit.
Tillit är en utmärkande faktor för Finland?
– Ja, jag tycker att Finland präglas av tillit och att folk du möter verkligen är ärliga. Jag har levt i östra Europa och i Mellanöstern, men där jag har inte mött en så tydlig mellanmänsklig tillit som här. Det här är något som känns bra att veta om landet där min son, Ankido, är född och växer upp.
Hur är det att vara invandrare i Finland?
– Det finns många rika länder som inte tar sitt ansvar, Finland tillhör dessa och gör alltför lite, trots att det finns båda pengar och utrymme. När jag kom 2004 slog det mig hur lite nyfikenhet jag möttes av. Invandraren var bara någon som körde bussen och bakade pizzan. Jag kunde möta klassisk rasism överallt. Det kan man fortfarande, hatpredikanterna finns på torget, och många finnar kan fortfarande få mig att känna mig som om jag precis har anlänt. Men samtidigt börjar folk ändra sig. De vet mer, är mer nyfikna, många hjälper flyktingar och engagerar sig via sociala medier. Jag hoppas att en ny generation ska fortsätta på det spåret. Men jag skulle önska att man lyfte samtalet till en mer filosofisk nivå.
Hur då?
– Klimatförändringarna är redan här, krigen fortsätter. Flyktingarna kommer fortsätta att röra sig över planeten det kommande seklet. Har vi som människor rätt att leva var som helst på jorden? Det går inte att springa ifrån det här problemet. Låt oss lämna några smartare tankar än murbyggen till våra barn.
Men det finns ändå skäl att fira en hundraårig nation?
– Ja, absolut. Finland kan lära världen mycket. Freden är ett fantastiskt laboratorium, en plats där du kan få tillfälle att tänka och skapa något nytt för världen. Det går inte på en plats som Irak, där kriget upptar allas tid och tankar. Finnar ska inte känna skuld – de ska känna ett ansvar.
Vad gör dig lycklig i Finland?
– Min son är född här, liksom mina böcker och mina pjäser. Att kunna arbeta, leva, leka med min son i ett fredligt land – eller när jag och min flickvän kan resa norrut, till skogarna. Och så gillar jag att dricka med finnar. Jag har en marockansk vän som sa: "Shit, de dricker för mycket, pratar för lite och är deprimerade". "Yes", sa jag. "Så var det för mig i Irak också, jag har hittat min plats!"
Gå till toppen