Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Idas ordförande häktad för grov trolöshet mot sina grannar

Bostadsrättsföreningens Idas ordförande häktades för grov trolöshet mot huvudman vid lunchtid på söndagen.
Nu är två personer häktade misstänka för inblandning i mångmiljonrullningen från en av Malmös största bostadsrättsföreningar.

Bostadsrättsföreningen Idas ordförande Sabit Pacolli har häktats för grovtrolöshet mot huvudman under tre år.Bild: Lars Brundin
Malmö tingsrätt häktade Sabit Pacolli för grov trolöshet mot huvudman under åren 2016, 2017 och 2017. Han greps redan i torsdags när han egentligen var på väg till ett möte på Skatteverket.
– Jag ville se till att vår förundersökning hamnade före Skatteverkets utredning, säger Bo Birgerson.
Klockan elva på söndagen inleddes häktningsförhandlingen. En och en halv timme senare fattade tingsrätten häktningsbeslutet.
– Tingsrätten häktade honom på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet, säger ekobrottsåklagare Bo Birgerson till Sydsvenskan.
Tingsrätten gjorde samma bedömning som Birgerson: att det fanns en risk för att Pacolli skulle kunna förstöra utredningen om han släpptes och att det fanns risk för att han skulle fly.
De senaste tre åren har Idas styrelse tredubblat föreningens lån. Skulden har ökat från 103 miljoner till 335 miljoner kronor.
Pengar som till stor del har betalats ut till dömda och misstänkta ekobrottslingar med kopplingar till föreningens ordförande Sabit Pacolli och förre vicevärd Afrim Vlashi.
Ekobrottsmyndigheten utreder ärendet och det finns flera misstänkta.
Byggföretaget Merbs vd Nick Ingelbrigtsen sitter till exempel redan häktad. Han är misstänkt för brottet grov näringspenningtvätt. Det beror på att Ida har betalat ut 68 miljoner kronor till hans företag. Men Merb kan inte visa vart pengarna har tagit vägen.
– Det är inte lätt att förstå vad Ida har betalat för om man tittar på fakturorna, har kammaråklagare Bo Birgerson, som leder förundersökningen mot Merb-vd:n, tidigare sagt till Sydsvenskan.
Han sa också att pengarna i rätt stor utsträckning har försvunnit ut på utländska konton.
Både Sabit Pacolli och Nick Ingelbrigtsen, till höger, är häktade misstänkta för inblandning i den ekonomiska härvan kring bostadsrättsföreningen Ida i Malmö.
Under slutet av november har både Skatteverket och Kronofogden agerat mot Merb och Ingelbrigtsen, och säkrat fastigheter, bilar och kontanter till ett värde av ungefär 18 miljoner kronor.
Utredningen kring Idas affärer fortsätter nu.
– Vi ska prata med folk både i Ida-världen och i HSB-Malmö-världen. Det kan vi göra nu när årsredovisningen är inlämnad, säger Bo Birgerson.
Men det finns också misstankar om brottslighet i fler affärer med byggföretag.
– Jag har valt att hemlighålla vad jag anser är enbart dåliga affärer och vad som kan vara brottsligt, säger Bo Birgerson.
Leif Ljungholm, som utsetts till offentlig försvarare för Pacolli, säger att hans klient förnekar brott.
– Men åklagaren lyckades övertyga tingsrätten om att han skulle häktas. Nu får vi se om åklagaren behöver två veckor till de utredningar som ska göras, säger Leif Ljungholm.
Gå till toppen