Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström: Kanon, kalkon och trettioåriga idéer

Någon måste göra en pedagogisk insats, nischad mot dem som ska skapa staden.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Kanon och kalkon.
Det begreppsparet nyttjade sportredaktionen på TV4 redan i en legendariskt rolig nittiotalsvinjett. Nu är det Skissernas museums tur – vinner man samtidigt landets finaste arkitekturpris, Kasper Salin-priset, och blir nominerad i den lilla retstickemotsvarigheten för fulaste nyproduktion, Kasper Kalkon-priset, så måste man ju ha gjort något rätt.
Frågan är om det kan gå lika bra för kvarteren söder om Mårtenstorget. Där har några arkitektkontor fått i uppdrag att förtäta staden vid Bankgatan – busstorget, Carlssons trädgård, bakom Vårfruskolan, upp till torget, det området – och de är alla på väg att misslyckas gruvligt.
Hur så då? Är det inte fina förslag vi ser på skisserna?
Jovisst. Men byggda på en trettio år gammal samhällsanalys.
Igen ska vi luras att tro att vi behöver fler butikslokaler, där människor vimlar in och ut i kortärmade tröjor i den evigt ljumma passadvind som alltid smeker denna stad. I en aldrig sinande ström begår vi kommers och stadsliv, och gör alla våra inköp per cykel, i butiker som drivs av passionerade och sakkunniga specialister.
Kan inte någon ta och förklara för rikets arkitekter och planansvariga politiker att internet finns? Att externa köpcentrum finns? Att det därför redan i dag finns en uppsjö fina tomma citylokaler som inte går att hyra ut, eftersom vi som ska handla i dem i varje läge väljer bekvämlighet före småskalighet och ett pressat pris före alla andra värden?
Det är ju arkitekter som ska förstå sådant här bäst, och tidigast.
Det är ju arkitekter som ska säga: ”nej, stopp, vänta, vi ska inte bygga fler butikslokaler, det är bostäder som behövs, och vill folk inte ha bostäder med insyn får vi bygga något annat i markplan, tvättstugor och cykelparkeringar och gemensamma storkök”.
I stället verkar arkitekterna vara drabbade av ett grupptänk som helt omöjliggör lösningar som faktiskt har något med vår framtida verklighet att göra. Annars skulle ju inte idéskisserna se ut så där.
Då är det bättre borta vid Lunds central. Alla de konkurrerande slutförslagen ser riktigt hyggliga ut – förmodligen eftersom de inte behöver hantera frågan om vad ett stadsliv kommer att vara om tio och tjugo år, utan mest är till för att skapa en logistiskt välfungerande och estetisk tilltalande entré till staden.
För sådant duger nämligen gamla samhällsanalyser ganska bra. Pendlar gör folk helt oavsett internet, helt oavsett externa köpcentrum, helt oavsett ränteläge och hyresläge.
För Lunds politiker är läget otacksamt. De kommer nämligen alltid att få skäll för att saker och ting inte händer snabbt nog. Samtidigt krävs en viss kyla och analys för att besluten ska bli långsiktigt rätt.
Vi kan behöva vara lite snälla, vi medborgare, och ge våra beslutande representanter rådrum.
Gå till toppen