Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inside Redhawks

Så här kan nästa säsongs backbesättning se ut för Redhawks

Stefan Warg, Tuukka Mäntylä, Nils Andersson och Jens Olsson.Bild: BILDBYRÅN
Skrällsegern borta mot Frölunda och konturerna av nästa säsongs backbesättning står på söndagsmenyn. Håll till godo! Vinsten i Göteborg (4–3) var frukten av det som den här upplagan av Malmö Redhawks gör som bäst: knyter näven i fickan och samlar ihop gruppen när det blåser motvind: duellfriskt, uppoffrande, men också finessrikt.
Lars Bryggmans tre poäng i alla ära, men det som stack ut mest för mig var kedjekamraten Fredrik Händemarks insats. Centern fick kröna eftermiddagen med segermålet och uppträdde som man vill se honom. Händemark var en av de bättre under försäsongen, men har under många matcher tuffat runt som ett diesellok. Då är han en okej SHL-center som gör sitt jobb.
På sistone har han växlat upp. Intensivare, rappare och mer uppe i ansiktet på motståndarna. Inte många centrar i SHL som har storleken, hyfsad spelskicklighet och en aggressiv sida.
Händemark har det. I sina bästa stunder. Då kan han vara Chris Gratton-lik med lite av Joe Thornton-spets.
Och vara lagets nummer 1-center.
Backbesättningen? Här finns många möjligheter.
Carl-Johan Lerby och Niklas Arell har redan kontrakt för nästa säsong. Alla andra platser är öppna.
Vi kan nog räkna med att Erik Andersson, 35, flyttar hem till Norrland och att Tuukka Mäntyläs sejour bara blir ettårig. Finländaren har varit helt okej, men fyller 37 under nästa säsong.
Jens Olsson gör sin bästa SHL-säsong. 32-åringen med den löjligt effektiva åkstilen har en kropp som gör att han kan spela hockey en bit in i nästa årtionde. Loggar flest minuter och är dessutom Malmökille. Behåll – självklart.
I ett lagbygge måste man ta hänsyn till rollfördelning, ålder, spelsystemsvana – och ekonomi. Naturligtvis går det inte att samla alla ägg i den dyraste korgen.
Stefan Warg är inte världens flashigaste back, men duellstark, uppoffrande och har vuxit som ledare på isen. Och ändå bara 27 år. Behåll? Ja, till rätt pris.
Nils Andersson har kommit ur sin kreativa prestationsångest och har fått fart på produktionen. Direkt blir han en annan spelare. Behåll – ja, om han fortsätter i samma stil.
Anton Mylläri var kantbollen när säsongen startade, men den tidigare stortalangen har fått en överraskande stor roll och kan rätt mycket. Behåll? Ja, till rätt pris.
Det kan alltså räcka med en backvärvning inför nästa säsong. Va? Lugn och fin. Men då gäller det att Patrik Sylvegård prickar in en toppback och att Malte Setkov (född -99) är mogen för en rätt stor SHL-roll, vilket jag tror att han är.
Den eventuella toppbacken ska med garanti kunna spela i första paret, käka upp många minuter och vara ett tillskott i powerplay. Rätt och slätt tillhöra den absoluta eliten i SHL. Vill man ha hängslen och livrem värvar man förstås även en komplementback, så att man startar säsongen med nio backar i A-truppen. Vis av erfarenhet. Unga backar som Simon Ericsson (född -98) och Rasmus Lindholm Kronholm (född -00) finns i bakgrunden.
Vill också passa på att önska alla en God Jul! Själv trycker jag in pausknappen, kapar toppen av kompberget och går på en ultratidig julledighet.
Gå till toppen