Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

USA drar sig ur flyktingöverenskommelse

USA har beslutat att dra sig ur en FN-överenskommelse som syftar till att förbättra situationen för migranter och flyktingar.

USA:s president Donald Trump och landets FN-ambassadör Nikki Haley. Arkivbild.Bild: Richard Drew/AP/TT
Den amerikanska regeringen säger i ett uttalande att avtalet är "oförenligt" med landets politik och att man meddelat FN:s generalsekreterare António Guterres sitt beslut.
I september i fjol enades FN:s 193 medlemsländer om en icke-bindande politisk deklaration – New York-deklarationen för flyktingar och migranter – som skulle värna flyktingars rättigheter, hjälpa dem att bosätta sig och underlätta tillgång till jobb och utbildning.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att landet kommer att fortsätta med sitt "generösa" stöd till migranter och flyktingar runt om i världen, men att landets beslut i invandringspolitiska frågor "endast kan fattas av amerikaner".
– Vi kommer att fatta beslut om hur vi på bästa sätt kontrollerar våra gränser och vem som släpps in i vårt land, säger hon.
Gå till toppen