Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bröd & Vänner tar över kaféet på Moderna Museet

I somras tog Skåne Stadsmission över kaféet på Moderna Museet – men verksamheten blev kortvarig. Nu står det klart att bageriet Bröd & Vänner istället flyttar in i lokalen.

Christer Havung, bagare på Bröd & Vänner på Nobeltorget i Malmö.Bild: Jenny Leyman
Skåne Stadsmission hann bara driva kaféet på Moderna Museet i några månader. Redan i slutet av oktober lämnade de lokalen.
– De ville fokusera på den sociala verksamheten som de driver idag. Det gör de ju väldigt bra – men att driva ytterligare ett kafé fungerade inte i deras organisation, säger Iris Müller-Westermann, chef för Moderna Museet i Malmö.
Läs också Stadsmissionen tar över kaféet på Moderna
Nu blir det alltså Christer Havung, som idag driver bageriet Bröd & Vänner vid Nobeltorget, som tar över kaféet.
– Christer verkar väldigt entusiastisk och service minded, det är precis det vi behöver. Vi vill erbjuda våra besökare en upplevelse utöver konsten: att man kan slå sig ner och fika och prata om sina upplevelser. Vi är övertygade om att Bröd & Vänner kommer att kunna erbjuda just det, säger Iris Müller-Westermann.
Hur har ni påverkats av att stå utan kafé den senaste tiden?
– Som besökare till ett museum förväntar man sig att kunna fika eller ta något att äta i samband med sitt besök. Nu kommer vi äntligen att kunna erbjuda det igen, och det känns väldigt roligt.
Läs också Bakvägen till en ny karriär
Det har gått fem år sedan Christer Havung lämnade karriären som projektledare i reklambranschen och öppnade bageri på Nobelvägen.
Han har under en längre tid funderat på att utöka verksamheten och ser fram emot att flytta in på Moderna Museet om ett par veckor. Kaféet på Nobelvägen kommer att fortsätta att hålla öppet som vanligt.
– Min pappa är konstnär, så jag är uppväxt i konstmiljö och har hängt mycket på museum runt om i Sverige och världen. Det här är det bästa av två världar: Bröd & Vänner får växa och dessutom får vi göra det på ett museum, säger han.
Bröd & Vänners stammisar kommer att känna igen mycket av utbudet på Moderna Museet, lovar han.
– Nu innan jul kommer vi att smygöppna lite basic med kaffe, lussekatter och någon macka. Sedan fyller vi på sortimentet efter hand. Grunden ska vara ett trevligt ställe att fika på med både mackor, sötsaker och lunch i form av soppa, grillmackor, pajer – både vegetariska och med kött.
Gå till toppen